NAPREDNO DOBA: Dačićev šef kabineta oslobođen za odavanje službene tajne kriminalcima

Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, oslobođen je optužbi da je saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao službene tajne, odlučio je Apelacioni sud. Kako piše u obraloženju odluke, tužilaštvo nije dokazalo da je Lazarević bio član Šarićeve kriminalne grupe niti da je kriminalcima dostavljao podatke iz istrage.

Piše: Bojana Pavlović

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Lazareviću i ova odluka je konačna. Osim Lazarevića, oslobođeni su i policajac Boris Gara koji je bio optužen da je Lazareviću dostavljao podatke, kao i Šarićevi saradnici Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

Sud je u obrazloženju naveo da iz dokaza koji su predstavljeni nije bilo moguće utvrditi da li je, kada i kako Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, „niti da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da istoj pripada“.

Loading...

Prema stavu suda nije bilo dokaza ni da je Lazarević odao službenu tajnu, jer iako podaci jesu bili tajni, tužilaštvo nije dokazalo da je njihovo odavanje dovelo do štetnih posledica po službu.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Lazarević saopštio Šarićevim saradnicima da su „na merama“ odnosno da su prisluškivani posle čega su oni promenili način komunikacije. Sud, međutim, navodi da tužilaštvo nije potkrepilo ovu tvrdnju.

„Iz navedenog je nesumnjivo zaključeno da je komunikacija između navedenih lica ne samo nastavljena već nije ni promenjena“, tvrdi sud i dodaje „Štetna posledica po službu nije dokazana s obzirom na to da su prema tim licima iz Šarićeve grupe pokrenuti krivični postupci“.

U obrazloženju Apelacioni sud spominje da su snimci prisluškivanih razgovora koje je tužilaštvo prikupilo i u kojima se čuje šta je Lazarević saopštavao kriminalcima, izbačeni iz dokaza i da nisu mogli da se koriste.

Tužilac Saša Ivanić je pred većem Apelacionog suda iznoseći svoju žalbu na presudu rekao da je da su u jednom trenutku „u predmetu od dokaza ostale samo korice“ pošto je sud dokaze odbacio kao nezakonite.

Optužbe i izbačeni dokazi

Optužnica protiv Lazarevića podignuta je u septembru 2014. a bio je optužen da je, dok je bio šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, postao član kriminalne grupe Darka Šarića, i da je kriminalcima dostavljao poverljive podatke iz istrage protiv njih.

Lazarević je bio u kontaktu sa Šarićevim saradnicima Rodoljubоm Radulovićem i Radovanom Štrpcem kojima je dojavljivao da ih policija prisluškuje, tvrdilo je tužilaštvo.

U dva navrata Radulović je pitao Lazarevića „da li za njega ima nešto“, tražeći da mu proveri da li se vodi postupak protiv njega i Šarića. On mu je rekao da je postupak u toku i da policija snima njihove telefonske razgovore. Lazarević je bio optužen da je isto saopštio i Radovanu Štrpcu u svom kabinetu.

Tužilaštvo je prikupilo je desetine snimaka prisluškivanih razgovora između Lazarevića i Radulovića. Ovi razgovori dokazivali su da je Lazarević kriminalcima saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak. Među snimcima bili su i oni između Radulovića i tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem, piše u optužnici u kojoj se, međutim, ne citira sadržaj razgovora.

Trebalo je da razgovori budu preslušani na suđenju, međutim, Lazarevićeva odbrana učinila je velike napore da se to ne desi. Od početka postupka tvrdili su da su snimci nezakoniti i tražili da budu izbačeni iz dokaza.

Na kraju je tako rešio i sud. Sudija Danko Laušević izbacio je snimke iz postupka jer se tužilac, prema njegovom mišljenju, nije na vreme izjasnio o tome da li ih koristiti kao dokaz i u kom postupku. Snimci su uklonjeni iz slučaja i zapečaćeni.

Vrhovni sud ustanovio je da su snimci nezakonito izbačeni iz postupka pošto je odluku doneo sudija samostalno, a ne tročlano veće, međutim, ovo nije moglo da utiče da oni budu vraćeni.

Dačić u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok.

Podeli
Updated: 9 октобра, 2019 — 5:19 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.