NATO odbio Ukrajinu: Ne želimo rat s Rusijom, mi nismo deo ovog sukoba

Ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarali su o zahtevu Ukrajine da se uvede zona zabranjenih letova iznad te zemlje, ali su se složili da NATO avioni ne bi trebalo da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Mi nismo deo ovog sukoba i imamo odgovornost da osiguramo da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zapadne sile da uvedu zonu zabrane letova pre devet dana, odnosno pre početka ruske invazije.

„Razumemo očaj, ali takođe verujemo da bismo, ako bismo to uradili (uveli zonu zabranjenog leta prim. aut.), završili sa nečim što bi moglo da dovede do rata u Evropi koji uključuje mnogo više zemalja i mnogo više patnje“, rekao je Stoltenberg.

Jedini način da NATO uvede zonu zabrane letova bio bi slanje NATO aviona da obaraju ruske, rekao je i dodao da bi rizik od eskalacije bio prevelik.

„Saveznici se slažu da avioni NATO-a ne bi trebalo da deluju iznad ukrajinskog vazdušnog prostora i da NATO trupe ne treba da deluju na ukrajinskoj teritoriji“, objasnio je.

Zelenski je u četvrtak rekao da ako saveznici ne ispune njegov zahtev da zaštite ukrajinski vazdušni prostor, trebalo bi Kijevu da obezbede još ratnih aviona.

Podeli
Updated: март 4, 2022 — 6:44 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *