Ne treba da proveravate antitela; ali, ako ih nemate, trebalo bi da primite treću dozu

„Nema potrebe da proveravate antitela, proveravao sam, ali ne mislim više da to radim, niti mislim da je pametno, oni koji nemaju antitela treba da prime još neku dozu…“

Poput epidemije se u Srbiji šire i zbunjujuće izjave onih koji su na prvom frontu borbe protiv virusa korona.

Pre skoro godinu dana Istinomer je zabeležio kontradiktorne stavove Kriznog štaba u tekstu „Nije potrebno nositi masku koja je obavezna“. U međuvremenu, napredni nivo demantovanja samog sebe dostigao je najistaknutiji član tog tela dr Predrag Kon.

Gostujući u nedelju na televiziji K1 epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona dr Predrag Kon izjavio je:

„Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu.“

Juče je u emisiji 150 minuta na televiziji Prva dr Kon ponovio da se mogućnost treće doze vakcine ne isključuje.

To je nešto što je očekivano, posebno kod onih koji su već utvrdili da nemaju antitela. Oni već, stručno gledano, mogu i da se vakcinišu, ali pošto će se sve raditi zasnovano na dokazima, tako će i to.

Ipak, krajem marta, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, dr Kon je izneo jasan stav o tome da li vakcinisani građani treba da proveravaju antitela.

„Ako kažete nekome da može da proveri, on će hteti da proveri. Ja kažem da nema potrebe, jer ista je situacija, šta će se desiti – ako nemaš antitela, mi ćemo reći da to ne znači da nemaš zaštitu“, bio je rezolutan dr Kon, koji je objašnjavao da se provera antitela radi kroz klinička istraživanja i na uzorku, te da nema potrebe da svi pohrlimo u laboratorije.

Dalje je pojasnio:

„Merenje antitela je nešto što je postala moda i to je opet neka lična provera svakog pojedinca, da li je njemu vakcina uspela da stvori antitela, to se sve zna jer je ispitano. Kod Sinforma 78 će imati antitela, 22 neće, kod Fajzera 94, kod Sputnjika 92 odsto – znači uvek postoji onaj procenat koji neće imati antitela.“

Ipak, ni nepunih nedelju dana kasnije, Kon nije odoleo  „modnom trendu“. Za portal B92.net epidemiolog je potvrdio da je testiranje „zaista postalo moderno“, ali da se i sam testirao.

„Proveravao sam antitela, jer moram budući da imam zdravstvene tegobe“, naveo je on za B92.net i dodao: „Ne mislim više to da radim, niti mislim da je to pametno.”

Istom prilikom je ponovio da dvema dozama vakcinisani građani ne treba da proveravaju antitela jer je sve ispitano.

Kako dr Kon misli da građani mogu ustanoviti imaju li antitela ako poslušaju savet koji im je baš on nedavno uputio da “puste, puste modu” i ne idu na testiranje? Kako da očekujemo od ljudi da “slušaju struku” ako im najstručniji kontinuirano šalju protivrečne poruke?

Izjava dr Kona o neophodnosti primanja treće doze vakcine je očigledno nedosledna  i ne uliva poverenje onima koji se, pod pritiskom antivakserske propagande, još uvek kolebaju da li da poslušaju struku i prihvate da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije. 

Podeli
Updated: мај 12, 2021 — 6:18 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *