Neko ga naterao da se predomisli: Šarčević sada priča da je ponudio ostavku

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da je svojim „šefovima“ ponudio ostavku na tu funkciju posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature. On je dodao da „nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost“.

Ministar prosvete je ranije danas za dnevni list „Danar“ kazao da „u ovom trenutku“ ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku kada je Srbija, kako je naveo, u izveštaju Evropske komisije ocenjena „najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke“.

„Ako im to nešto ne znači onda ‘ajde se igramo škole… to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku… šta mislite da sam ja od juče, pa ne znam da će da traže!? Ja ću da ostavku dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno!“, rekao je Šarčević komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku.

Ministar je naveo da će „svakako razmisliti“ o ostavci, ali da „u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto“.

„Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA“, naveo je Šarčević i dodao da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ „Ilija Birčanin“, koja je došla u posed testa iz matematike koji je „procureo“ u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, kada ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Doneta je bila odluka da se mala matura poništi, a da đaci pri upisu rangiraju na osnovu uspeha iz škole. Tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović podneo je ostavku, ali tek u avgustu te godine posle velikog pritiska javnosti.

Podeli
Updated: 19 јуна, 2019 — 9:23 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *