NEMAČKI MEDIJI: Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji sa INFORMEROM I PINKOM

„Oba medija su odlučujući elementi Vučićeve vlasti. Od poreske uprave, policije i tajnih službi pod Vučićevom kontrolom, redakcije dobijaju materijal o nepodobnim novinarima ili opozicionarima. Slede nekada i nedeljama duge kampanje protiv žrtava. Jeste da je materijal nekada potpuno izmišljen, ali je to dovoljno za narušavanje ugleda. Pa ipak, Vučić šefa Informera naziva ličnim prijateljem“, kontatuje nemački dnevnik pred susret Vučića sa Angelom Merkel u Berlinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučićc govori da svoju zemlju vodi u EU, a istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, i zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji, piše danas nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

List piše da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sutra u Berlinu primiti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za to.

Loading...

Navodeći da primer Rumunije i Bugarske pokazuje šta može da se dogodi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regiona zaslužile podršku, ali „da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal“.

FAZ ocenjuje da, sa izuzetkom Severne Makedonije koja je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, ceo region pruža „otužnu sliku“.

To, kako se naglašava, posebno važi za Srbiju koja uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji „u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje EU“.

Građani Srbije, piše FAZ, u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU koja je ikada izmerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, piše list.

„Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU. Jer, dok Vučić tvrdi da želi da povede svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Evrope, sistematski i svakodnevno. Primeri za to su televizija Pink, kojoj Vučić rado daje intervjue, i agresivni tabloid Informer“, piše FAZ.

„Oba medija su odlučujući elementi njegove vlasti. Od poreske uprave, policije i tajnih službi (koji su pod Vučićevom kontrolom) redakcije dobijaju materijal o nepodobnim novinarima ili opozicionarima. Slede nekada i nedeljama duge kampanje protiv žrtava. Jeste da je materijal nekada potpuno izmišljen, ali je to dovoljno za narušavanje ugleda“, piše nemački dnevnik.

Prema pisanju FAZ, Informer, kada se ne bavi blaćenjem Vučićevih protivnika, najmanje jednom nedeljno upozorava da se sprema rat protiv Srbije, EU predstavlja kao savez prijatelja Albanaca i gej-lobista čiji je cilj islamizacija Evrope, i širi uverenje da bi Srbiji došao kraj da nema zaštitničke ruke Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Pa ipak Vučić šefa Informera naziva ličnim prijateljem. Da li se to slaže sa njegovom namerom da povede zemlju u EU? U predsednikovom okruženju kažu da se to mora razumeti. Da u Srbiji postoji jako prorusko, antizapadno raspoloženje. Kažu da bi, da toj struji ne podilaze Vučić i njemu naklonjeni mediji, to radili drugi, a to nije u interesu Evrope“, piše dnevnik.

„Ako je to objašnjenje tačno, to bi bio odlučujući argument protiv članstva Srbije u EU. Zašto bi EU omogućila političko učešće državi u kojoj se huškanje protiv Unije smatra instrumentom neophodnim za osiguranje vlasti. Onaj ko želi da primi Srbiju u EU mora da zna da bi tako samo još jedna Madjarska ušla u blok. Država u kojoj je sada huškanjem protiv EU mogu dobiti izbori. Takva članica samo bi oslabila EU. I zato takvoj Srbiji mesto jeste u Evropi, ali ne i u Evropskoj uniji. Barem ne danas i ne sutra“, zaključuje FAZ.

Podeli
Updated: 29 априла, 2019 — 2:23 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Pa takva eu. Unija Nam I ne treba,kada su englezi shvatili da eu,samo cerupa, I izilaze is nje,a mi Sami sebi stavljamo jaram eu,zato sto smo mi u nasoj istoriji uvek robovali nekome,ne umemo da zivimo bez robovanja,

  2. Eto,i nemčki mediji se bave Pinkom i Informerom,isti oni nemački mediji koji su satanizovali Srbiju da bi pod okriljem NATO-a nesmetano da je bombarduju.Dva puta su Nemci izgubili rat protiv Srbije,čisto osvete radi,i još se trude da Srbe proglase genocidnim narodom,i to genocidan narod koji je u prvom i drugom svetskom ratu u svojim konc logorima ubio milione ljudi,a svojim ratnim desjtvima više miliona.Jednom genocidna nacija ostaje genocidna,pa su doduše bez ispaljenog metka pokrenuli III Rajah preko EU,gde se za sve pitaju,a evropljani ko evropljani i dalje su naspram Nemačke mali miševi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.