NESTALO LICE Zagorka Dolovac: Mi nemamo NIJEDAN SLUČAJ VISOKE KORUPCIJE (VIDEO)

Kad čitate intervjue Zagorke Dolovac, mislite da živimo u zemlji blagostanja.

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)“, rekao je u intervjuu za KRIK Aleksandar Stepanović, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog pravosuđa – predsednik Višeg suda u Beogradu.

Stepanović kaže da mu je 2018. godine, kada su formirana odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu, donela nadu, ali da su očekivanja izneverena. Po njegovom mišljenju, tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima.

– Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila – rekao je Stepanović za KRIK.

Predsednik Višeg suda u Beogradu je za ovaj portal govorio o problemima u pravosuđu, o odlukama koje je donosio, ali i detaljima iz njegovog profesionalnog uspona koji je, sudeći po napadima tabloida, ugrožen.

Stepanovićeva karijera delom je isprepletena sa uticajnim i misterioznim Aleksandrom Đorđevićem, bivšim šefom obaveštajne agencije BIA i poznanikom sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića.

KRIK otkriva da je, dok je bio advokat, Đorđević svoju kancelariju vodio iz kuće koja je u vlasništvu Stepanovićeve supruge. Predsednik Višeg suda kaže da se u tom periodu „viđao“ sa Đorđevićem, ali i da on nije uticao na njegov uspon, kao i da je držao profesionalnu distancu.

– Apsolutno nigde nikakvo njegovo punomoćje nije bilo u predmetima u kojima sam ja postupao, jer smatram da bi možda na neki način došao u sukob interesa i da je to potpuno neprihvatljivo.

Nakon što je Đorđević postao šef obaveštajne agencije, Zakon o BIA je promenjen i Stepanović je dobio novu moć – da odlučuje o tome koga BIA sme da prisluškuje.

– Ja sam bio na porodičnom nedeljnom ručku i to je na televiziji objavljeno, da je došlo do izmene Zakona o BIA. Niko me nije konsultovao.

U intervjuu za KRIK kaže da se njegovo poznanstvo sa Đorđevićem, koji je trenutno ambasador u Bosni i Hercegovini, ali i dalje uticajna figura u zemlji, prekinulo.

– Više od tri godine nemamo nikakav kontakt.

Poslednji događaji ukazuju i da se Stepanović našao u nemilosti nekih centara moći, kao i onih čiji rad delom treba da kontroliše. Tabloidi su nedavno objavili serijal tekstova o predsedniku Višeg suda, optužujući ga za nepotizam, što je on demantovao i rekao da su pitanja tabloidima dostavljana upravo iz BIA.

Stepanović kaže da se nalazi na meti jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

– Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija – kaže Stepanović.

Kao primer navodi slučaj Filipa Koraća – kriminalca protiv kog je početkom godine obustavljena istraga zbog učešća u ubistvu, na šta je predsednik Vučić u javnosti oštro reagovao i rekao kako je „besan“.

Podeli
Updated: новембар 12, 2020 — 8:55 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *