Nestorović: Blizu smo kolektivnom imunitetu i kraju epidemije

„Ova epidemija će prestati kada steknemo 60 odsto kolektivnog imuniteta, a mi smo, mislim, vrlo blizu toga“, izjavio je dr Branimir Nestorović.

On je u intervjuu portalu Telegraf rekao i da ne treba svi da se testiraju, jer su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kriterijumi za testiranje isti sada kao i na početku epidemije – temperatura od 38 stepeni i veća i teško disanje.

„Cela ideja o testiranju je previše čudna. To nigde ne piše. Ni u jednoj knjizi, ni u jednoj preporuci. Na početku, kada je epidemija, vi možete da jurite te kontakte i da ih testirate da sprečite širenje virusa.

Kada počne veliki broj obolelih, to je besmisleno. Zna se da se tada testiraju bolesni i oni koji su sa njima bili u kontaktu“, naveo je Nestorović i dodao da mogu da se izoluju rizične grupe, a to su pre svega stariji u domovima za stare.

„Osmi je mesec epidemije. Kada pogledate zemlje koje su bile zaključane, zemlje koje nisu bile zaključane, zemlje koje su mnogo testirale, koje nisu testirale, nema neke velike razlike“, rekao je ovaj pulmolog.

Nestorović je naveo i da je „smrtnost od korona virusa trenutno na nivou sezonskog gripa, a šanse da dete umre od njega ravne su, prema istraživanjima, onim da ga udari munja“. Inače, smatra da virus neće iščeznuti u sledećih pet godina.

Podestimo se ranijih izjava doktora Nestorovića

Podeli
Updated: новембар 3, 2020 — 5:07 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *