Niška političarka iz SPS-a traži “severnokorejski“ zakon o predsedniku Vučiću

Niška političarka iz SPS-a traži “severnokorejski" zakon o predsedniku Vučiću
 1  vesti
Niška političarka iz SPS-a traži “severnokorejski“ zakon o predsedniku Vučiću @ vesti

Niška političarka, istaknuta članica i nada SPS-a Ana Grozdanović na društvenoj mreži Instagram pokrenula je inicijativu da se svaki negativan komentar o liku i delu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kažnjava zatvorom.

Inicijativa je slična severnokorejskim propisima, a stručnjaci je ocenjuju protivustavnim političkim dodvoravanjem.

Politički analitičari saglasni su da se radi jednoj vrsti političkog signaliziranja odanosti nosiocima vlasti i da budućnost političara na lokalu zavisi od lojalnosti partijskim liderima, te da je inicijativa niške političarke nesprovodiva i protivustavna, ali još jedan u nizu pokazatelja kako funkcioniše izborni sistem u Srbiji.

Do sada su se u “odbrani Vučića od zlog drugačijeg mišljenja” isticali naprednjaci, ali je sada i članica Privremenog organa SPS Niš rešila da da svoj “neskromni” doprinos.

Inicijativa Ane Grozdanović nastala je, kako je napisala, jer komentari na društvenim mrežama su planski organizovani kako bi Aleksandru Vučiću “crpeli energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim” i dodala da je kažnjavanje sastavni deo vaspitanja u kojem neki rodetelji nisu uspeli.

Da se dokoni nauče pameti, da se predsednik na svaki način mogući zaštiti, jer je ovo sve planski da bi mu crpeli energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim! Ti hrabri momci će taman pročtati tamo koju knjigu malo se edukovati, trenirati čime će biti zadovoljniji sobom i razmisliti o svom ponašanju ubuće – stoji u opisu slike na njenom Instagram nalogu.

Prema rečima niške socijalistkinje i članice jedne opštinske komisije za kulturu – tvrdnja da će zakon ličiti na politički sistem Severne Koreje i loše uticati na imidž i samog predsednika i Srbiju, loš je spin.

Možda je moja empatija prejaka za Vaš ukus, poređenje sa Severnom Korejom je svakako loš spin sa Vaše strane. Konačno, mislite li da je u redu da neko napiše da želi da predsednikov sin završi u šahtu kao Gadafi? Svi znamo šta se dogodilo Gadafiju i ne želim da verujem da je to po Vama sloboda govora – odgovorila je redakciji Južnih vesti.

Mlada nada SPS-a uzvratila je i kontrapitanjem novinaru Južnih vesti.

Ili niste čitali komentare koji su me motivisali ili ste skloni istim?! – uzvratila je Grozdanović.

Predložena inicijativa Ane Grozdanović, postoji u Severnoj Koreji.

Naime, prema dostupnim informacijama o zakonima ove azijske države, svako nepoštovanje predsednika i njegove porodice je “bogohuljenje”, a svako iznošenje mišljenja koje se razlikuju od stavova političkog režima smatra se izdajom i kazna je ponovna edukacija u političkim zatvorima.

Državljanka Severne Koreje osuđena je na kaznu zatvora jer je u požaru spasila svoju decu, umesto portreta lidera zemlje, a kažnjava se i ako neko nije obrisao prašinu sa slike vođe.

Niška političarka Ane Grozdanović? Šta je sporno u njenoj inicijativi – Otprilike, sve.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije, istakao je da političari na lokalu, umesto da rešavaju komunalne i socijalne probleme svojih sugrađana, znaju da njihova budućnost ne zavisi od glasova na lokalu.

Mesta lokalnih političara na listi, njihova budućnost zavise od toga da li će ih primetiti neki lider u Beogradu, a ne od glasova građana u Nišu. Oni kada se sledeći put kandiduju i sledeći put neće ih stavljati na izborne liste u zavisnosti od toga koliko ih građani prepoznaju ili koliko glasova mogu doneti od svoje lokalne popularnosti, nego će ih poređati na izborne liste po tome koliko su bili lojalni i odani partijskim liderima i mislim da se ona ponaša apsolutno racionalno u kontekstu funkcionisanja izbornog sistema u Srbiji – zaključio je Bursać.

Sporan je i pravni aspekt ovakve inicjative, a i protivan Ustavu.

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandar Mojašević ističe da pravni sistem Republike Srbije normirao situacije u kojima postoji ugrožavanje nečijeg integriteta, te da nadležne institucije procenjuju o svakom konkretnom slučaju da li postoje elementi krivičnog dela i u skladu sa tim reaguju, te da inicijativa Ane Grozdanović nema pravnih osnova.

Što se same inicijative tiče, ona se jedino može okvalifikovati kao politička, bez pravnog utemeljenja. Ako sledimo takvu logiku mogli bismo da donesemo i zakone koji “štite” integritet i drugih državnih organa što je besmisleno. Konačno, ako je incijativa usmerena na suzbijanje negativnih komentara, onda se time krši sloboda govora i mišljenja. Svi koji se bave javnim poslovima moraju da se suočavaju sa negativnim komentarima i kritikama – to je suština demokratije – zaključio je Mojašević.

Dok niška političarka apeluje na svoje kolege koje sede u poslaničkim klupama da “podignu glas” i izbore se za jedan ovakav zakon, svima koji bi ga prekršili poručuje da bi imali vremena da se posvete čitanju obavezne literature iz Osnovne škole, što će im pomoći da se opismene i ponovo formiraju kao ličnosti.

Inače, Ana sebe voli da opisuje na društvenim mrežama i u intervjuima kao levičarku u duši, humanistu koju ne interesuju funkcije. Na Instagramu je prati preko 110.000 ljudi.

Izvor: Južne vesti

Podeli
Updated: новембар 18, 2022 — 7:40 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *