NOVA AFERA ZLATNOG DOBA: Šef komesarijata za izbeglice švercovao migrante?!

U kombiju Komesarijata za izbeglice, koji je u nedelju izazvao udes, otkriveno je šest migranata koji su prevoženi u teretnom delu kombija. Vozač je pred svedocima rekao da ih je vozio po nalogu komesara Vladimira Cucića.

U kombiju Komesarijata za izbeglice i migracije, koji je u nedelju izazvao udes sa drugim vozilom u Obrenovcu, otkriveno je šest migranata. Oni su bili sakriveni u tovarnom delu kombija. Petorica su pobegla pre dolaska policije, što ukazuje na ozbiljne sumnje da je reč o nelegalnom transportu tih ljudi.

Da stvar bude bizarnija, dva rođena brata, koja su prevozila migrante, kasnije su se posvađala, pa je stariji I. D. (29) nožem izbo mlađeg V. D (24) u leđa.

– U nedelju, 24. novembra, oko 15 sati, kombi vozilo Komesarijata za migracije izazvalo je direktan sudar s drugim kombijem u Nemanjinoj ulici, na raskrsnici u blizini groblja u Obrenovcu. U teretnom delu kombija bilo je šest migranata, koji su u udesu ugruvani. Petorica njih su odmah pobegla iz kombija. Vozač je izašao i pred ljudima koji su se tu okupili rekao da ih je prevozio po nalogu i uz odobrenje Vladimira Cucića, komesara Komesarijata za izbeglice – kaže izvor Kurira, očevidac sudara, i dodaje da je sve ličilo na šverc migranata.

Loading...

Sagovornik dodaje da vozač i suvozač kombija u Komesarijatu rade po ugovoru, preko Međunarodne organizacije za migrante (IOM).

– Reč je o dva rođena brata iz Beograda. Kombijem kojim su prevozili migrante oni su preticali tri putnička vozila usred raskrsnice i preko dva ležeća policajca. Niko u Komesarijatu nije obavešten o ovom događaju, jer se to krije po nalogu komesara Cucića. Procedure s migrantima u prihvatnom centru u Obrenovcu drugačije su nego u drugim prihvatnim centrima, jer celu priču tamo vodi isključivo komesar Cucić – kaže sagovornik.

U Komesarijatu je rečeno da je komesar Vladimir Cucić na službenom putu u Parizu i preko saradnika je poručio da ne zna ništa o ovom događaju.

– Po povratku s puta komesar će videti šta se konkretno desilo i ko je odgovoran za to – kažu u Komesarijatu, iz koga su posle provere potvrdili da se udes dogodio i o ovom događaju izneli sledeće objašnjenje.

– Nije bilo nikakvih šest migranata, već jedan, koji je oko 13 časova vožen u bolnicu radi pregleda. Sedeo je na prednjem sedištu i vožen je u bolnicu po uputu lekara iz doma zdravlja zbog ozbiljne rane na četvrtom prstu na ruci. O tome imamo medicinsku dokumentaciju. Kad se udes dogodio, okupila se grupa migranata, pa se stekao utisak da ih je više – kažu u Komesarijatu.

Dodaju da je migranta vozio samo jedan brat i potvrđuju da je došlo do sukoba braće koji rade za Komesarijat. U predstavništvu IOM u Beogradu nisu mogli da odgovore na naša pitanja.

PREVOZ SAMO UZ DOZVOLU

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila kaže za Kurir da Komesarijat za izbeglice može da prevozi migrante samo u koordinaciji s policijom:

– Ako je potrebno, Komesarijat za izbeglice prevozi ljude do kampova, u koje ih smeštaju uz koordinaciju i saglasnost MUP. Kada je reč o maloletnicima, potrebno je prisustvo i predstavnika iz Centra za socijalni rad.

KRIVIČNA PROTIV VOZAČA

Iz MUP su potvrdili za Kurir da se 24. novembra oko 15 časova dogodila saobraćajna nezgoda u Nemanjinoj ulici u Obrenovcu, u kojoj je učestvovalo jedno teretno i jedno putničko kombi vozilo, a tom prilikom je povređeno više osoba.

– O događaju je obavešten dežurni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Obrenovcu, koji se izjasnio da se protiv I. D. (29), vozača teretnog kombi vozila, podnese krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja – ističu iz MUP.

Izvor: Kurir

Podeli
Updated: 30 новембра, 2019 — 11:45 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.