NOVA POSKUPLJENJA: Od Nove godine skuplje CIGARETE, DUVAN I PORESKA OSNOVICA

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara pa će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće iz džepa da izdvoje i 400 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

– Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je bilo neophodno da predložene izmene budu pažljivo odmerene, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje – stoji u obrazloženju Predlogu izmena i dopuna zakona o akcizama.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

POVEĆANJE OSNOVICE ZA POREZ

Skupština grada Beograda je usvojila 1. Decembra povećanje osnovice za porez na imovinu u Beogradu. To znači, kako navode, da će Beograđani već od naredne godine, kada će se i dalje osećati katastrofalni efekti epidemije korone i ekonomske krize, plaćati veći porez na imovinu. To je ne samo nelogično, već i nehumano i pogubno.

U narednoj godini planirano da se od građana zahvati skoro 17 milijardi dinara od poreza na imovinu, kao da zaista živimo u „zlatnom dobu“, a ne u opterećujućoj realnosti.

Umesto da se domaćinstvima i privredi, a pogotovo onima koje trpe najveći udar krize, umanji porez na imovinu ili omoguće određena odlaganja ili otpisi, vlast svima povećava ovaj namet. Porez na imovinu inače od 2014. godine ne prestaje da raste, što je uzrok brojnih prinudnih izvršenja.

Podeli
Updated: децембар 28, 2020 — 7:10 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *