NOVA SPIRALA INFLACIJE: Cena struje za preduzeća skače 100 odsto!

Socijalno-ekonomski savet (SES) Srbije prihvatio je danas inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća, objavila je Unija poslodavaca Srbije.

– Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži – rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

On je dodao da to nije problem samo za privredu, već da vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda i ugrožavanje životnog standarda stanovništva.

– Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina – kazao je Nenezić.

Najavljeno je i skoro održavanje vanredne sednice SES-a, upravo zbog najavljenog skoka cene električne energije, kao i zbog još dve incijative: da se smanji akciza na gorivo za preduzeća koja se bave transportom i da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje, a ne jedanput kao do sada.

Dok Velika Britanija razmatra da smanji PDV na račune za struju, dok Bugarska subvencioniše cenu struje za celokupnu privredu, a Španija uvodi čitav set mera i poreskih smanjenja kako bi privremeno ograničila profite energetskih kompanija i zaštitila građane, Vlada Srbije odbija da razmotri predlog privrednika da ukine ili smanji akcizu za struju koju plaćaju preduzeća, barem tokom trajanja energetske krize ili da im na drugi način pomogne.

Namerom da ostvare neočekivani „ekstraprofit“ od astronomskih cena električne energije, ovdašnje vlasti stoje kao jedan od izuzetaka u okruženju i čitavoj EU, koja planira sistemsko rešenje za zaštitu privrede i građana od visokih cena.

U sklopu preporuka koje je Brisel uputio zemljama članicama, nalaze se i zaštitne mere za sprečavanje restrikcija struje, smanjenje poreskih stopa i pomoć za ugrožene kompanije i industrije.

Naša država na čelu sa velikim vođom je krenula u sasvim suprotnom pravcu.

Podeli
Updated: октобар 30, 2021 — 12:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *