NOVA VLADA – Jelena NATO Milić umesto Dačića, Neša hoće na čelo SNS?

Predsednik SNS Aleksandar Vučić doneo je odluku da se u budućoj Vladi Srbije osloni na tvrdo partijsko krilo i svoje lične kandidate, kao i da se odrekne svih kadrova u čiju bezrezervnu lojalnost već duže vremena sumnja.

Tako će osnovu Vlade činiti vojvođanski kadrovi čiji je koordinator njegov brat Andrej Vučić, a minimalne šanse da ponovo dobiju bilo kakvu državnu funkciju imaju Zorana Mihajlović, koja je politički samlevena brojnim aferama, stranačkim podmetanjima i za Vučićev ukus isuviše nezavisnim odnosima sa zapadnim diplomatama, kao i Zlatibor Lončar zbog eskalacije epidemije i njegove mračne prošlosti čiji teret Vučić više ne može da nosi.

Među precrtanima je i Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, koja će biti žrtvovana zbog neotvaranja poglavlja za pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji i sve neizvesnijeg evropskog puta Srbije.

Nebojša Stefanović, koji je dugo slovio za „pokojnog“, uzdigao se iz pepela i opet figurira kao kandidat za ministra policije. Na sastanku sa Vučićem je jasno rekao da samo ta funkcija dolazi u obzir.

Dosadašnja premijerka Ana Brnabić svojim izjavama poslednjih meseci navukla je gnev javnosti, pa će je Vučić koji joj je inače naklonjen, najverovatnije prekomandovati u drugi plan. Njoj se smeši ambasadorsko mesto u Vašingtonu, ali se u poslednje vreme pominju i neke druge zemlje.

Kako stvari sada stoje, novi premijer biće ili dosadašnji ministar poljoprivrede i prvi na izbornoj listi Branislav Nedimović ili Jorgovanka Tabaković. I pored brojnih afera, ministarstvo odbrane je i dalje rezervisano za Aleksandra Vulina, koji je ministarsko mesto obezbedio bespogovornom lojalnošću i medijskim napadima na svakoga ko se Vučiću suprotstavi.

Ukoliko se Vučić ne povuče pred snagom Nebojše Stefanovića i papira koje je spremio u slučaju da ga smeni, Ministarstvom unutrašnjih poslova komandovaće Bratislav Gašić. Nela Kuburovic koja se nije snašla na funkciji ministra pravde sigurno odlazi a najozbiljniji kandidat za tu poziciju je kontroverzni beogradski advokat Goran Petronijević, kao Vučićev lični izbor. U igri je i Nikola Selaković.

Vojvođanska ekipa Andreja Vučića na tom mestu videla je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vukčevića, ali je realnije da on zauzme mesto ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu kako bi kontrolisao rad lokalnih partijskih funkcionera. Iako je već bio viđen za ministra privrede, bivši službenik nemačke ambasade i predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je pod znakom pitanja zbog sve očiglednijeg zahlađenja odnosa Angele Merkel prema Vučiću.

Za mesto ministra za infrastrukturu i građevinarstva viđen je Marko Blagojević, nekadašnji borac za slobodne izbore i direktor Cesida. Za slabije poznavaoce prilika, najveće iznenađenje mogla bi biti Jelena Milić, bivši NATO lobista i neformalna Vučićeva savetnica, koja već mesecima, doduše neuspešno, servira priču predstavnicima međunarodne zajednice da Vučić nije odustao od EU, da ne planira da od Srbije napravi kinesku koloniju i da samo što nije potpisao plan za Kosovo. Ona je najozbiljniji kandidat za ministra spoljnih poslova. To bi svakako naišlo na veliko nezadovoljstvo stranke.

Otvorena su još uvek mesta ministra kulture i informisanja za koje se ponovo grčevito bori direktor beogradske filharmonije Ivan Tasovac, iako se veće šanse daju Mariji Obradović, koju podržava Bratislav Gašić i koja je potpredsednica stranke.

Mesto ministra prosvete sa koga najverovatnije odlazi Mladen Šarčević ostaje upraznjeno, ali i mesto prvog čoveka ministastarstva zdravlja koje je izmaklo zamenici direktora „Batuta“ i članici Kriznog štaba Dariji Kisić Tepavčević, koju Vučić smatra direktno odgovornom za eksploziju epidemije.

Za ministarstvo rudarsva i energetike Vučić još nema rešenje, a odlazećeg ministra sporta i omladine Vanju Udovičića mogao bi da zameni još jedan vojvođanski jastreb, nekadašnji funkcioner DSS, a sada potpredsednik SNS Milenko Jovanov.

Naravno, ova rešenja zavise i od toga koga će Vučić uzeti u vladu – SPS ili SPAS. Ukoliko se opredeli za drugu opciju, osim Aleksandra Šapića u Vladi bi se našlo mesto i za Ratka Dimitrovića, nekadašnjeg novinara RT-Sa i glavnog urednika Večernjih novosti.

Podeli
Updated: јул 16, 2020 — 5:48 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. I opet, po ko zna koji put, ni na jedno mesto NI JEDNO STRUČNO lice! Mašala!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *