NOVI NAMETI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Moraće da legalizuju svinjce,kokošinjce,garaže i SEPTIČKE JAME!

Proteklih godina širom Srbije nisu „na divlje“ nicale samo kuće i zgrade.

Prema podacima iz Baze nelegalno izgrađenih objekata, čak 966.514 njih su štale, svinjci, kokošinjci, golubarnici, ali i garaže, ostave, septičke jame, bunari ili cisterne za vodu.

U nekim lokalnim samoupravama, kao što je Sombor, broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole pet puta je veći od broja stambenih objekata. U ovom gradu je izgrađeno 7.777 stambenih objekata, a čak 19.943 pomoćna i 21.636 ekonomskih.

Loading...

Uz gotovo svaku kuću, vlasnici su dograđivali garaže i šupe, a u selu su bez plana i kontrole nicale staje, objekti za skladištenje stočne hrane, ambari, pušnice… Svi ovi objekti su sada predmet ozakonjenja, pa su ih komisije popisale, a vlasnici će morati da poštuju proceduru za legalizaciju.

„Na osnovu informacija koje su naši timovi prikupili tokom terenskih kontrola rada odeljenja za ozakonjenje i građevinskih inspekcija, utvrđeno je da, naročito na teritoriji Vojvodine, postoji veliki broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole“, kažu u Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U nekim opštinama i gradovima broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole i tri puta je veći od broja stambenih objekata. U seoskim područjima domaćinstva neretko imaju po pet i više objekata.

U resornom ministarstvu napominju da je procedura prilikom ozakonjenja kuća i ekonomskih i poslovnih objekata ista, ali da postoji razlika u neophodnoj tehničkoj dokumentaciji i visinama taksi za ozakonjenje.

Načelnica gradske uprave u Somboru Helena Roksandić Musulin kaže da su u ovom gradu poslušali preporuku Ministarstva građevinarstva i da će građanima naplaćivati taksu od 5.000 dinara, bez obzira na broj pomoćnih objekata na jednoj parceli. Popisom nelegalnih objekata u ovom gradu obuhvaćeno je i više od 15 sela, u kojima svako domaćinstvo ima po nekoliko objekata za smeštaj mehanizacije, životinja ili stočne hrane.

„Za sve objekte pravimo jedno rešenje i naplaćujemo jednu taksu, jer bi u suprotnom građani imali veliki trošak, pošto svi imaju po nekoliko ambara, šupa i ostalih objekata u nizu“, objašnjava načelnica.

„Konkretnu namenu svakog objekta ponaosob ćemo saznati tek na osnovu izveštaja o zatečenom stanju. Zbog velikog broja objekata, mi smo angažovali 20 arhitekata, građevinaca i pravnika. Nedeljno donesemo oko 1.000 rešenja o ozakonjenju.“

Izvor: Večernje novosti

Podeli
Updated: 30 јула, 2019 — 7:05 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.