Novi rebalans budžeta Beograda – VIŠE NOVCA ZA VESIĆA

Četiri meseca nakon prethodnog, ponovo je urađen rebalans budžeta Grada Beograda, što će biti i jedan od tema sednice Skupštine grada zakazane za četvrtak. Dok predstavnici vlasti kažu da je rebalans bio neophodan zbog prihoda koji su znatno veći od planiranih, deo opozicije i stručna javnost već su uočili neke nelogičnosti.

Posle rebalansa budžet Beograda i gradskih opština biće najveći u istoriji srpske prestonice, tvrdi zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Budžet iznosi 1,134 milijarde evra. Kada govorimo o rashodima, najveće uvećanje odnosi se na održavanje javnih puteva, popravku oštećenja javnih saobraćajnih površina, asfaltiranje ulica i opštinskih puteva“, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Opoziciji je upalo u oči da će za funkcionisanje kabineta gradonačelnika, njegovog zamenika i Gradskog veća umesto dosadašnjih 83 miliona dinara, biti izdvojeno 101,3 miliona.

Loading...

„Neverovatno je da dok Beograđanima nisu obezbeđene osnovne javne usluge, poput besplatnih udžbenika, obdaništa i obroka u školama, vlast povećava izdatke za samu sebe. Naime, rebalansom se planira da se budžet za kabinet gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća poveća za 18,3 miliona dinara, odnosno za 22 odsto“, navodi šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović.

Zašto im je potrebno dodatnih više od 18 miliona dinara na pitanje medija nisu odgovorili ni zamenik gradonačelnika, a ni šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković.

Nekadašnji predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić kaže da se građanima ne predstavlja realno stanje budžeta, te da se, između ostalog, prihod od naplate karata u gradskom prevozu računa kao budžetski prihod, što je protivzakonito, a to je utvrdila i Državna revizorska institucija.

„Konstatovane su ogromne, veliki broj nepravilnosti, u završnom računu budžeta za 2018, kada se sabiraju nepravilnosti to su desetine milijardi nepravilnosti, na taj način se veštački prikazuje da je budzet veći“, smatra Alimpić.

Sumnju izaziva i to što je grad, zapravo, pretvoren u gradilište, ocenjuje novinarka Ivana Pavlović.

Pavlović: Za jarbole smo zapravo mogli da napravimo dobre četiri zdravstvene stanice, na rubnim opštinama Beograda.

„Zato što je prema nekim drugim izveštajima državnih institucija upravo je građevinska aktivnost najveći izvor pranja novca u ovoj zemlji“, smatra ona.

Upitni su i projekti za koje će, u ime građana, vlast potrošiti milione. Jarbol sa zastavom Srbije, predstavljen je kao kapitalni projekat za koji se ove godine izdvaja više od 85 miliona dinara, a za 2020. godinu, planirano je više od 260 miliona.

„Grad planira, što je naravno pozitivno, ove godine da izgradi jedno odeljenje Doma zdravlja u Borči, za te namene izdvala blizu 19 miliona dinara, iz čega možete da zaključite da smo za jarbole, zapravo mogli da napravimo dobre četiri zdravstvene stanice, na rubnim opštinama Beograda“, kaže Ivana Pavlović.

Ne odustaje se ni od gondole. Prošle godine je za nju izdvojeno 266 miliona dinara, što je tek početak.

Alimpić: Ove godine je predviđeno još 103, pa sledeće godine još 300 miliona dinara i nešto.

Mediji: I to sve za gondolu?

Alimpić: Ne, to je samo trećina. Jer gondola će koštati, kako je najavljeno, 18 miliona evra, od čega trećinu plaća Grad Beograd, a dve trećine Republika Srbija.

I pored toga što se Grad hvali punom gradskom kasom, s vremena na vreme dobija višemilionska sredstva iz državne budžetske rezerve, s obrazloženjem da bi u suprotnom bilo ugroženo funkcionisanje gradskog budžeta.

Podeli
Updated: 22 јула, 2019 — 12:46 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.