Novi zakon o saobraćaju donosi TRAJNO oduzimanje vozačke i automobila

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić kazao je da će u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, biti trajno oduzimanje vozačke dozvole i oduzimanje vozila.

Trenutna praksa je da se vozaču koji sakupi 18 bodoa oduzima vozačka dozvola, pa on potom ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle ćega mu se vraća dozvola.

„Postavlja se pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati. Negde praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola“, objašnjava Pešić.

On ističe da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanova.

„Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja“, poručuje Pešić.

On dodaje da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima. Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača“, poručuje Pešić.

Pešić objašnjava da ako nekome naplatimo kaznu zbog sigurnosnog pojasa, to neće mnogo uticati na promenu njegovog ponašanja, već da treba da mu objasnimo zašto je važno da koristi pojas, i da ako nismo vezani, a imamo vazdušni jastuk u kolima, da će nas taj vazdušni jastuk ubiti.

On, takođe, upozorava da nas 3. maja, na kraju praznika, očekuje povratak ljudi kućama i velike gužve, posebno na graničnim prelazima, i apeluje na sve vozače da ne pokušavaju da nadoknade izgubljeno vreme na naplatnim rampama i u kolonama povećavajući brzinu.

Podeli
Updated: мај 4, 2022 — 12:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *