Od 1. jula 12.000 dinara za treće dete, ali samo za VAKCINISANU DECU

“Od 1. jula će država davati 12.000 dinara za treće dete i 18.000 za četvrto, svakog meseca, sve do detetove desete godine” izjavila je za RTV Slavica Đukić Dejanović.

Srbija spada u najstarije zemlje u Evropi i godišnje, zbog veće stope mortaliteta izgubi grad veličine Bečeja ili Kikinde. Zbog takve konstatacije i ugroženosti nacije država je odlučila da usvoji strategiju za podsticanje rađanja kako bi ublažila negativne posledice.

Prema njenim rečima u junu će biti promenjen zakon o finansijskoj pomoći porodici te će porodilje lakše dobijati novac za prvo drugo, treće ili četvrto dete.

” Od prvog jula ove godine svaka žena koja je rodila treće dete od 25. decembra prošle godine, svakog meseca do desete godine deteta primaće 12.000 dinara. Ona koja je rodila četvrto dete daćemo 18.000 dinara narednih 10 godina.

Kada je u pitanju drugo dete, majka će dve godine primati po 10.000 dinara mesečno. Finansijska pomoć od 100.000 dinara je podsticajna mera za svako prvorođeno dete – istakla je Slavica Đukić Dejanović u emisiji “Pravi ugao”.

Sto hiljada dinara za prvorođeno dete nije nadoknada za majčinu platu, dodaje Slavica Đukuć-Dejanović, zato što ne radi dok je na trudničkom bolovanju, već su to sredstva koja treba da poboljšaju standard tog deteta. Ipak, da bi majka i dete dobijali ovu pomoć moraju steći određeni uslovi.

– Jedan od uslova je da dete bude vakcinisano, dete mora biti u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, mora se znati gde živi, njegovi roditelji moraju biti edukovani za brigu o detetu. Dete koje nije vakcinisano neće imati pravo, dete koje nije sa sedam godina upisano u osnovnu školu a da ne postoji objektivan razlog takođe nema pravo na pomoć. Prosto to dete mora biti deo ove države i u administrativnom i u suštinskom smislu – ističe Đukić Dejanović.

Nove tehnologije, povezanost kompjutera i razvijena IT mreža olakšaće bolji i brži protok informacija tako da ne bi trebalo da bude problema ni sa distribucijom novca, kaže Dejanovic.

Na pitanje ima li garancija da će ovo biti održivo rešenje na dugi rok, jer zakon predviđa desetogodišnju pomoć za treće dete, Slavica Đukić Dejanović je izjavila da svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da će u Srbiji biti bolja ekonomska situacija a ne gora, te da ne treba sumnjati u dobre namere.

Đukić Dejanović je podsetila i na to da država pomaže bio medicinsku pomoć pri veštačkoj oplodnji i da je pomerena gornja granica kako bi se što efikasnije borili sa sterilitetom koji je veoma izražen problem u društvu.

Podeli
Updated: јун 26, 2021 — 1:11 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. SMANJITE SEBI VISOKE PLATE PA POVECAJTE PLATE I PENZIJE DO 40.000 DIN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *