Od januara poskupljuje gorivo, cigarete, i struja!

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da strahuje da Vlada Srbije nešto krije kad je u pitanju Rio Tinto, podsećajući da su joj još u maju trojica članova SANU poslala pismo u vezi sa tom kompanijom, ali da im do sada niko nije odgovorio, niti ih pozvao na razgovor da iznesu šta su sve problemi. Kaže da će struja poskupeti, i to 4. aprila, dakle odmah nakon izbora, a da će ovog januara penzioneri, uprkos najavljenom „nikad većem povećanju penzija“, moći da kupe manje nego pre 12 meseci.

 Poskupeće struja privrednicima od januara, oni će povećati cene svojih proizvoda, a poskupeće i akcizni proizvodi, gorivo, cigarete i ostalo, navodi Ćulibrk. Kaže da nas predsednik Aleksandar Vučić ubeđuje da je obezbedio kod Rusa da cena dogovorene količine gasa ostane 270 evra po kubnom metru, ali da je problem što nije dogovorio koliko treba i da se zbog toga plaši i koliko će nas koštati nabavka gasa.

Komentarišući izjave predsednika Srbije o energetskoj situaciji, Ćulibrk kaže da „izgleda da niko ništa ne zna osim njega u celom sistemu“, podsećajući da je Vučić rekao da svakog dana govori sa ljudima iz EPS-a i da je postao ekspert. Na to što je predsednik rekao „računajte da je Grčić već podneo ostavku“, podsetio je da je Vučić svojevremeno, nakon rušenja u Savamali, isto rekao – računajte da Siniša Mali neće biti gradonačelnik, i zbog noćnog rušenja optužio „kompletne idiote“ iz vrha gradske vlasti. „Doduše ispunio je reč, nije više gradonačelnik već ministar finansija. Čekam da vidim za Grčića“, kaže Ćulibrk.

U ovoj zemlji, kaže Ćulibrk, navikli smo da reči političara na vlasti ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer smo pre mesec dana čuli da je Srbija energetski stabilna, da nema nikakvih problema sa snabdevanjem ni gasa ni električne energije, da neće biti nestašica, da će cene za građanstvo biti nedirnute šest meseci, „a sada imamo potpuni kolaps kada su dnevne temperature iznad nule, šta bi bilo da je minus 20“. Problem smo, podseća, imali i u januaru 2018. godine, a vlast se tada vadila na strašnu zimu, na led na Dunavu. Ćulibrk konstatuje da kod nas sve zavisi od Boga – i poljoprivreda i energetika – a ništa od nas i sistema. Moramo gledati u nebo da znamo da li će biti hrane i struje i svetla, dodao je.

Srbija će nedostajuće količine gasa morati da plaća 4,7 miliona dolara dnevno, po „astronomskim berzanskim cenama“, objavio je „Danas“. Ćulibrk strahuje da će cena biti i viša, posle, kako kaže, onog što je čuo od predsednika Vučića u petak na Pinku, kada je crtao po tabli. „On je, crtajući na onoj tabli, rekao otprilike da imamo dogovor da nam Rusija isporučuje šest  miliona kubnih metara gasa dnevno a da je naša potrošnja 10, a da ima dana kada je čak i 12.

Naveo je da za to iznad dogovorenih količina plaćamo berzansku cenu, čini mi se da je naveo 1700 evra“, rekao je. Navodeći da kada se uzme razlika u ceni – 1.400 evra je razlika (jer plaćamo 270 evra po kubiku), da je to kada se sve sabere gotovo devet miliona evra, a ne 4,7. Predsednik Vučić nas ubeđuje da je obezbedio da cena ostane 270 evra za gas koji je dogovoren, ali nije dogovorio koliko treba, navodi Ćulibrk, dodajući da je situacija generalno po pitanju gasa haotična. Neko je, kaže, morao da vodi računa o tome, na početku svake godine utvrđuje se energetski bilans – koliko nam trteba struje, nafte, gasa i mazuta. Kao što se usvaja budžet, tako se usvaja i taj energetski bilans, a usvaja ga Vlada i, kaže gost N1 – za to je odgovorna premijerka.

Međutim, kako navodi, premijerka saziva sednicu, a priča predsednik, dok ministri ćute kao u prvom razredu osnovne škole. „Da je najpametniji, da sve zna, pa ne može da bude pametniji od ljudi koji vode svoje oblasti. Ili onda treba rasputuiti vladu i priznati da u Srbiji ne postoji vlada i da se odluke donose samo na jednom mestu. A ako je tako, ja se izvinjavamn, taj čovek koji donosi odluke, treba da je odgovoran“, kaže gost Novog dana.

Struja će poskupeti odmah posle izbora

Smatra da će doći do poskupljenja struje i to, kako kaže, 4. aprila (odmah posle izbora). Država je odlučila da zamrzne cene nekih namirnica, to je poslednji put bilo za vreme Miloševića i socijalizma, kaže gost N1. „Nema besplatnog ručka – neko će to morati da plati. Da li će zbog toga EPS koji sada uvozi struju po pet, šest puta većim cenama nego što je prodaje građanima, iskazati gubitak, neko će morati da ga pokrije – ako ne bude para na njihovom računu, pokriće država“, naveo je. Kako dodaje, mi uvozimo struju u najgoroj situaciji, kada su cene na vrhuncu.

Da je sve bilo dobro, možda je EPS mogao da izvozi, rekao je, dodajući da je pitanje kolika će cena biti za privredu od januara. Oni će te cene prebaciti u troškove, povećati cene svojih proizvoda i imaćemo novi talas inflacije, rekao je i dodao: „Poskupeće i svi akcizni proizvodi, jer će inflacija na kraju ove godine biti 8, 9 posto, onaj varijabilni deo akcize će se povećati i poskupeće i gorivo i cigarete i ostalo“.

Navodeći da smo do novembra imali ukupan rast cena od 7,4 odsto, konstatuje da su cene više povećane nego što će zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima biti povećane plate i penzije. Oni će u januaru sledeće godine živeti lošije nego u januaru ove godine, rekao je Ćulibrk, dodajući da će njihovi prihodi za pet odsto biti manji nego početkom ove godine i da će moći će da kupe manje nego pre 12 meseci. A ministri, Siniša Mali i premijerka – svi pričaju, ubeđuju da sledi nikad veće povećanje, kaže Ćulibrk, dodajući da će ipak narod najbolje to videti u svom novčaniku.

Smatra da predstavnici vlasti vređaju režisera Gorana Markovića da bi to bilo tema i da se o ovome svemu ne bi pričalo, navodeći da tabloidi danas opet pišu o klanu Veljka Belivuka.

Podeli
Updated: децембар 19, 2021 — 7:25 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Ugovaraju se dugoročne cene gasa a to su ministri u vladi odbili na zahtev svojih mentora sa zapada. Srbija je sada uložila KVISKA koji traje 6 meseci do izbora a posle nam ni braća Rusi neće pomoći jer su nam zapadni mentori i gazde i savetnici.
    Gospodin Putin je sve špijune – savetnike cia, 2000. otpustio a mi nemamo Gospodina Putina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *