Od Nove godine novi namet za građane: 1.200 dinara za ekološku taksu

Umesto da ekološku taksu plaćaju oni koji je najviše proizvode industrijskim zagađenjem, poput kompanije „Hestil“ u Smederevu, „Ziđina“ u Boru, termoelektrana na ugalj, hemijskih postrojenja i kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom otpada, vlast opet udara po džepu osiromašenih građana, navodi Sloga, cilj je, kako tvrdi, da se pribavi neophodni novac za punjenje budžeta i rad neefikasnog Ministartva zaštite životne sredine.

Uređeno je da će fizička lica plaćati naknadu za aktivnosti korišćenja električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnje i prerade hrane i drugih aktivnosti, navodi se u ovom dokumentu.

Obveznik plaćanja naknade su fizičko lice koje obavlja neku od aktivnosti navedenih u uredbi a plaćaće je obveznici poreza na imovinu za stambene jedinice.

Iznos naknade za fizička lica je 1.200 dinara godišnje, a umanjuje se za 50 procenata „za obveznika koji ne stanuje u stambenoj jedinici“, navodi se u uredbi.

Loading...

Obaveza fizička lica po ovoj uredbi nastaje od 1. januara 2020. godine.

Za pravna lica i preduzetnike kriterijumi se određuju u okviru pretežne delatnosti koju obavljaju obveznici, pa se dele na one čije aktivnosti imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

Iznos ne može biti viši o d 0,4 procenta godišnjeg prihoda obveznika u prethodnoj godini, a ako delatnost obavlja na teritoriji više lokalnih samoprava naknada će biti podeljena sa njihovim brojem.

Uredbom je utvrđeno da iznos naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za pravna lica i preduzetnike čija aktivnosti u delatnosti ima veliki negativan uticaj iznosi od dva miliona dinara za velika pravna lica, do 20.000 dinara za mikropravna lica i preduzetnike.

Firme i preduzetnici čija delatnost ima srednji negativan uticaj na životnu sredinu plaćaće naknade od milion dinara ako su velika pravna lica, do 10.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnika.

Raspon utvrđenih naknada kod malog uticaja na životnu sredinu je od 500.000 dinara za velika pravna lica do 5.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike.

Deo Uredbe su i prilozi u kojima su popisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

Podeli
Updated: 14 децембра, 2019 — 7:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.