Ovim tempom Srbija će sadašnji standard EU stići za 90 godina!

Ako nastavi da se razvija sadašnjom brzinom, Srbija će EU standard dostići za 90 godina, kaže predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Na pitanje kada će, sa aktuelenim stopama privrednog rasta, Srbija stići evropski standard, odgovara da to sustizanje mnogo više zavisi od razlike u stopama rasta Srbije i EU, nego samo od srpskog privrednog rasta. „Sa sadašnjom razlikom od dva odsto u stopama rasta i pod uslovom da Srbija nastavi da raste po stopi od 3,5 odsto, a EU po stopi od 1,5 odsto godišnje, to sustizanje će se dogoditi za 90 godina. Toliko bi trebalo Srbiji da dostigne prosečan nivo dohotka po stanovniku EU.

Period čekanja bi se prepolovio ako bi razlika u stopama rasta bila četiri odsto“, navodi Čakrabarti. Dodaje da takav pozitivni scenario nije nemoguć jer su neke zemlje, kao što su Kina i Južna Koreja, rasle po stopama koje su bile za oko četiri odsto veće od globalnih stopa rasta. I to tokom proteklih šest decenija. „Ipak, još mnogo toga treba učiniti da se ubrza privredeni rast u Srbiji. EBRD-ovi pokazatelji tranzicije još pokazuju veliki jaz u poređenju sa razvijenim zemljama, naročito u pogledu konkurentnosti i upravljanja“, kaže predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Navodi i da je emigracija, posebno mladih obučenih kadrova, ozbiljan problem za Zapadni Balkan: „Migracije kvalifikovanih radnika imaju negativan efekat na produktivnost. Ali negativne efekte na rast može imati i odlazak niskokvalifikovane radne snage. Migracije su motivisane razlikama u prihodima u poređenju sa zemljama Evrope, što je glavni ciljani region. Ali na migracije, takođe, utiče i nezadovoljstvo domaćim političkim i ekonomskim prilikama“.

Loading...

Dodaje da je rešavenje problema migracija veoma složeno. „Nije tu reč samo o podizanju nivoa prihoda, što je teško pitanje samo po sebi, već i o kreiranju boljih uslova za život na lokalnom i nacionalnom nivou. To podrazumeva bolje funkcionisanje javnih institucija, koje služe ljudima umesto da komplikuju njihove živote, pružaju visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, ali i pravosudni sistem u kome će sudski procesi biti fer i neće trajati godinama. To takođe podrazumeva pristup kvalitetnom snabdevanju vodom, ali i uslugama za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dobar kvalitet vazduha. To treba da bude prioritet za kreatore ekonomske politike, baš kao što je prioritet bolji put ili železnička pruga“, kaže predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Podeli
Updated: 3 маја, 2019 — 3:27 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.