Petković: Ovo je velika pobeda Srba i predsednika Vučića

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

„Dobili smo nikada jače garancije EU i SAD kada je reč o zahtevima Srba za povlačenje barikada“, naveo je Petković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa KiM zamolio da se povuku sa barikada na severu KiM, tvrdi Petković.

Srbi sa KiM će se prema njegovim rečima nešto posle 19 sati sresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na administrativnoj liniji nakon čega će biti poznata njihova odluka.

„Jasno je svima da su Srbi izašli sa tri svoja zahteva. Želim da istaknem da su najbolje vesti to što je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor. To je velika pobeda srpskg naroda na Kosovu i Metohiji, to pokazuje da Dejan Pantić nije kriv“, rekao je Petković.

„Naravno, mogli smo odmah da čujemo reagovanje Kurtija i njegove stranke, da je puštanje u kućni pritvor nekakva izdaja, Kurti preti sudijama koje su donele tu odluku. Možete li da zamislite da Vučić na takav način komentariše presude? Naravno da Vučiću to ne bi palo na pamet, jer mi ovde imamo pravnu državu“, rekao je Petković.

„Predsednik Aleksandar Vučić čuo se sa suprugom Dejana Pantića. To je ono što pokazuje kakva je politika Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Vučić se snažno i iskreno bori za srpski narod, za Dejana Pantića. Podigli smo sve da bismo svetu pokazali da Dejan Pantić nije terorista“, rekao je Petković.

„Velika i značajna vest je da je na prostor centralne Srbije stigao i Nikola Nedeljković. Borili smo se za Nikolu Nedeljkovića, borili smo se da ukažemo svetu šta se dešava u slučaju Srba na KiM koji očigledno se proglašavaju teroristima čak i kada podignu srpsku zastavu“, naveo je Petković.

Petković je govorio i o garancijama SAD i EU.

„Najvažiji deo je da se potvrđuje ne postoje spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća u mirnim protestima i barikada. Mi dobro znamo koji su strahovi Srba. Znamo da Srbi ne veruju Kurtiju. Ovom izjavom mogu da potvrdim da su naši ljudi na barikadama su zaštićeni. Ne postoji jače priznanje i garancije od SAD i EU. To je velika pobeda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i Vučića koji je stao uz svoj narod i onda kada je bilo najteže“, rekao je Petković.

„Treći element zahteva Srba sa KiM uključuje garancije od Kfora koje su izdali, gde se jasno potvrđuje da KBS ne mogu na sever KiM bez predhodne saglasnosti komandanta Kfora i četiri gradonačelnika, odnosno predstavnika zajednice sa severa KiM“, naveo je Petković.

Podeli
Updated: 28 децембра, 2022 — 7:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *