Pismo monaha Patrijarhu: Kome ste poslušni, Hristu ili Vučiću?

Ava Pamvo je davno rekao da će se u zadnja vremena episkopi plašiti moćnika i da će suditi prema darovima koje od njih dobijaju.

Vi ste monah, a monahu ne priliči da bude kukavica. Monah ima samo krst, nebo i molitvu. Plačevno ropska poslušnost prema aktuelnoj bezbožnoj vlasti, meka kičma i savest udobno je to stanište.

Zaboravili ste na ovaj napaćeni srpski narod, ne vidite ništa iz luksuznih automobila kojima ne obitava Duh Sveti. Zaboravili ste na reči Svetog Save: “Čuvajte se latinske jeresi“. Vatikan je mentor genocidnih zločina nad Srbima kroz istoriju. Čuvajte se Srbi latina, Evrope, Amerike, Engleske, Nemačke čak i kada vam darove donose.

Celivate jezuitsku ruku Pape, kako kažete iz ličnih razloga, isto tako ste iz ličnih razloga ćutali dok se nije oglasio Vučić što nam nastrana populacija dolazi po decu pa od ste se onda oglasili i udvornički pohvalili Vučića. Ćutite što Centri za soc. rad trguju našom decom. Što decu lečimo SMS porukama, a bezbožna vlast finansira izložbu sataniste Marine Abramović, što nam ogroman novac ide za prajd paradu, što se prave stadioni, da bi se basnoslovno bogatili pojedinci na vlasti.

Kako je tužan prizor videti monaha u američkoj ambasadi sa ljudima koji mrze Srbiju, koji nam pobiše decu a i sada ih ubijaju od posledica zračenja njihovih bombi. Trebali ste pre odlaska u američku ambasadu otići u bolnicu da se pomolite za decu koja boluju od kancera i prisjedinite se vapajućem bolu njihovih roditelja, koju sam i sam prošao, slava Bogu za sve. Rukujete se sa osmehom sa američkim ambasadorom, koji sa kizavo ljigavim osmehom nameće Srbima demonska merila vrednosti u ime njihove kvazi demokratije.

Iz ličnih razloga ćutite što su izvršioci stali sirotinji za vrat, što ratni veterani žive u bedi, što nam otimaju Jadar i Rađevinu. Nanosila se Srpkinja crnine da joj noć pozavidi kako kaže naš brat u Hristu, Medenica. Zbog tih marama crnih i zbog naših predaka kojih nismo dostojni, ne dajte srpsku zemlju Jadar i Rađevinu jer je svaka stopa osvećena krvlju, znojem i suzama. Kažete ne ulaze seljaci u crkve i manastire da bi opravdali dezerterstvo od svoje savesti, a oni su ih gradili i svaki kamen svojom čistom dušom osvetili.

Glas crkve je ispovedanje istine. Tu mesta diplomatiji nema, bez obzira na cenu, a vi žonglirate bogoslovskim terminima i opet radi dezerterstva svoje savesti. Kažu da je poslušanje osma tajna u monaštvu. Kome ste poslušni, Hristu ili Vučiću. Kažu Sveti Oci da se iza poslušanja nekada kriju strah, kukavičluk i izdajstvo. Izdaja duhovne i svetovne vlasti se predstavlja kao vođenje mudre ekumenističko evrounijatske politike. Prijatelj vam je Hočevar koji jednom izjavi : “Ne možete vi Srbi sa Svetim Savom u Evropu“.

Kako ćete celivati ikonu Carskih mučenika kad okrenuste leđa našoj miloj Rusiji. Vladika Nikolaj: “Savest naša nas primorava da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju. Veliki je naš dug prema Rusiji“. Izjaviste saučešće princu Čarlsu, za smrt majke i bestidno uzeste pravo Božije, te je uvedoste u Rajska naselja. Kada su nas ubijali nije se čuo njen glas već je aminovala bombardovanje Srbije. Ne izjaviste saučešće bratu Aleksandru Duginu, vernom prijatelju Srbije, čije čedo Darju ubiše ukronacisti.

Ako tražite postojani mir sa sotonom, daleko ste od puta kojim su prošle umorne noge svetitelja. Sveti Jovan Zlatousti kaže: “Loš mir je pomirenje sa zlom“. Predadoste naše svetinje Rimokatoliku Stefanu kao da je to vaša dedovina. A oni “osokoljeni“ odmah krenuše da ukinu Ohridsku arhiepiskopiju. Već su oskrnavili naše svetinje, praveći od njih hotele. Proslaviše autokefalnost u crkvi sa didžejem Ksenijom i sa pojedinim polu golim drogiranim ,,vernicima“.

Ne progone vas jer svet voli svoje. Mučenika Vladiku Artemija su progonili, jer nije priličilo moliti se jednom Bogu u hramu a dvojici u duši, jer onda služimo nepomjaniku. Rasčiniste ga, ali je njegova slava vo vjek vjekov.

Zaboraviste na Valjevsku Gračanicu ali će njena zvona zvoniti u vašoj savesti, i svih onih što potopiše svetinju. Ne slažem se sa nekim stavovima monaha Antonija ali poštujem njegovu borbu za Valjevsku Gračanicu i litije za spas Srbije. Nikada niste prišli da ga monaški zagrlite, ali ne bi ga ni našli, jer je on za vas ,,nevidljivi“ čovek, kao i bratija i sestre na litijama.

Pravite ogromne crkve, ali to je samo privid za površni pogled. U njima je vera oslabila, jača je religija bogaćenja. Crkva nisu zidovi i institucije, već mistično telo Hristovo, od koga se nisu odvojili časni monasi, monahinje i mirjani, već od vas ekumenista novotaraca, korona vernika, potpisnika Kritskog-vučijeg sabora (gde ste izgubili episkopsko dostojanstvo), potpisnika papskog primata u Raveni, članova svetskog saveta crkava.

Pošteni ljudi čame po zatvorima jer nemaju novac da plate kazne ovog režima, a Vladika Pahomije uživa u slobodi jer je krivični postupak zbog dokazane pedofilije zastareo. Ali, što je bliži kraj jedne imperije zakoni su sve luđi. Vama kao patrijarhu nije bogougodno da boravite u vili u Beogradu, već u Pećkoj patrijaršiji deleći muku sa svojim narodom, Srbima koji nisu napustili i čuvaju sveto Kosovo i Metohiju. Monaštvo i vladike su uvek kroz istoriju bili sa svojim narodom. Postavlja se pitanje onda gde je vladika Teodosije da dođe na barikade i da podršku ovom divnom herojskom napaćenom narodu. Taj narod čuva svetinje, čuva pravoslavlje.

Dozvolili ste da demonska mudrost zmije uđe u školstvo da bi izvitoperila psihu naše dece, koja više ne gledaju u plavo nebo, nego u mobilni. Davno ste to znali, ali nažalost kao po običaju, kasno ste se oglasili. Mnoge Srbe su slomile cigarete, jeftino piće i pojedine demonske Tv frekvencije koje ste vi dozvolili. Mi monasi ne lebdimo u vazduhu. Siđite sa tog imaginarnog oblaka ljubavi i pokažite dela ljubavi, pomognite ovom napaćenom narodu, jer bez dela mrtav dar prinosimo gospodu.

Sveti Oci kažu: “Ljubav je kruna svih vrlina i pozivajući se na ljubav pre žrtve, podviga punog znoja, pokajanja, besmisleno je“. Vaši reformatori pravoslavlja, smatraju da nije bitno kako ko živi, bogoslovljuje i bogosluži, samo da ima ljubavi. Da li se tu krije anatemisani Origen i skrivena rehabilitacija greha pod deklarativnim frazama o ljubavi (Arhimandrit Karelin). Ljubav je svetinja koju treba klečeći uzimati. Nema je bez vere i straha Božijeg, koji dovodi do sveobuhvatnog uzdržanja, trpljenja, nade na Boga i na kraju bestrašća. To je put ka Trpezi Gospodnjoj, svadbeno ruho pokajanja i bola zbog bede svoje i greha koji nas razjeda. Mislite da se ljubav može svesti na trpeze ljubavi, nekakokvo hipi bratimljenje, na kojima vi delite nezasluženo ordenje Svetog Save.

Sedamnaestog septembra na izađoste podržite protiv pošasti svoj narod ni vi, ni sveštenici, ni monaštvo (čast retkim izuzecima), nažalost ni opozicija (Gospodin Juda je i liberal i monarhist, zagonetne boje, siromašnog uma, no rečit ). Ali malo stado, monasi, monahinje , sveštenstvo i mirjani iziđoše. Pred Gospodom i presvetom Bogomajkom zablistaše vladika Akakije, monahinja Alipija, monah Antonije i sveštenik Stefan. Oprostite monasi, monahinje, sveštenici, braćo i sestre čija imena ne znam, ali Gospod zna. I svi se upisaše u večni nezaborav.

Brate Antonije, trebali ste u svojoj besedi za vladiku Akakija reći ,, dostojan“ a ne optužiti ga da napada SPC sa zilotskih pozicija. Vi se podvizavate na beogradskom asvaltu, a on je svedočio Hrista u Novom Stjeniku, Pojati i Brvnaru. Bez vode, struje na minus 30 stepeni, sa mati Efrosimija i na silu prognanim monahinjama iz manastira od strane agresivnih i pojedinih pijanih sveštenika. Nije se odvojio on od mističnog tela Hristovog, već od Beogradske patrijaršije. Zar ne znate da postoji i sveto neposlušanje, onima koji su neposlušni Gospodu.

Večna će bol u srcu i genetskom zapisu Srba biti Jasenovac, a vladika Jovan Ćulibrk smanjuje broj žrtava a vi Porfirije po običaju ćutite da biste se tajno i javno voleli sa Zagrebom. Imam dosta godina i savetujem vas sa krotošću i ljubavlju. Neki će ovo proglasiti za osudu i govor mržnje. Danas se veoma lukavo zloupotrebljavaju reči Gospodnje “ne sudite“ da bi se ozakonilo bezakonje. Gospod nije zabranio da se izvrši moralna procena. Ne sudim ja vama već ovo pišem iz ljubavi prema istini. Neka nam Gospod molitvama Presvete Bogomajke i svih svetih pomogao i vama i meni i svim mojim Srbima da se pokajemo i umilostivimo Gospoda, jer je pokajanje najlepši cvet ljudskog poštenja. I pobedimo uz Božju pomoć pošast američku, evropsku i domaćih izroda, koja se kao tamni oblak nadvila nad Srbijom.

Autor; Monah Roman – Skit Svete srpske Anastasije Matejevac, Niš

Podeli
Updated: јануар 9, 2023 — 6:52 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Monah Roman je (oči-gledno) „zaostao u razvoju“! Davno je to bilo kada su monasi bili (nekakvi) – demostranti „isposnici“ Sada je to – „prestižno“ zanimanje – kao i „akademik“! Nerradiš ništa – a imaš sve! – kao i političar! U ostalom – to i jeste politika! – perfidna ali uspešna! U ostalom, politika je takva (i ima za cilj) da je uspešna za političara!

  2. vidi ovo srpski narod ali mora da ćuti .popovi su prišli uz vlast ako se pobuni dobija razmeštaj odmah šta da radimo tako je kako je dokle će trajati videćemo a možda i nećemo. ma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *