Pismo Vučiću sa Kosova: Aco Srbine, skini nam se s grbače

Neposredan povod da ti se javno obratim je izgradnja vojno-policijske baze na samo 500 metara od moje porodične kuće u naselju Gornji Jasenovik, opština Zubin Potok. Odluku o gradnji ovog vojnog objekta donela je vlada samoproglašene republike Kosovo. Uz ovaj objekat na istoj sednici je doneta odluka da se izgrade još dve vojno-policijske baze u selima Banje i Gornje Padine u istoj opštini.

Predsednik „Srpske liste“ i ministar u separatističkoj vladi Goran Rakić kao član vlade glasao je da se izgrade ovi vojni objekti kao i da se ekspropriše zemlja od Srba za tu namenu. Poznavajući Gorana Rakića lično sumnjam da je ova njegova odluka doneta samostalno već uz tvoj blagoslov. Vojni objekti u Gornjem Jasenoviku i u Banjama su već izgrađeni a onaj u Gornjim Padinama gradiće se s proleća. Po gabaritima objekat u Gornjem Jasenoviku je samo nešto manji od američke vojne baze Bodnstil i sve vreme je građen uz stalno prisustvo i podršku KFOR-a.

Ti lično, koliko se sećam, u više navrata do sada govorio si da na sever Kosova i Metohije ROSU policija ne može da dođe bez dozvole četiri predsednika opštine. Oni ne da su došli, nego grade i svoje kasarne na severu Kosova i Metohije. Evidentno je ćutanje i tvoje, majstore, kao i lokalnih organa vlasti odnosno tvoje „Srpske liste“. Letos dok još nisu podneli ostavke oni su odbili na čelu sa svojim gradonačelnikom Srđanom Vulovićem uopšte da raspravljaju o ovoj temi iako je to egzistencijalno pitanje za stanovnike Ibarskog Kolašina.

Ti lično izbegao si odgovor u Skupštini Srbije kada ti je poslanik iz Zubinog Potoka Slaviša Ristić to pitanje postavio. O tome ćute i mediji u Srbiji kako tvoji režimski, tako i antirežimski. Svako iz svojih razloga. Režimski nemaju tvoju dozvolu a antirežimski navijaju za nezavisno Kosovo. A ćutanje je znak odobravanja. Na sličan način „Aco Srbine“ ponašao si se kada je formirana i vojska samoproglašene republike Kosovo. Kako nije postojao kvorum da se promeni ustav ove separatističke tvorevine da bi se formirala vojska, tvoja „Srpska lista“ pretpostavaljam uz tvoj blagoslov je dala kvorum.

Prljavo i kvarno majstore, moraš da priznaš. Da bi zamaglio ceo problem podneo si zahtev KFOR-u da na osnovu Rezolucije 1244 dozvoli povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca. Mislim više reda radi. Čak i adresa ti je pogrešna. Jer KFOR nije doneo takvu odluku već Savet bezbednosti. Građanima si objasnio da nisi podneo Savetu bezbednosti iz razloga jer bi ruski predsednik Vladimir Putin to pitanje zloupotrebio za svoje političke ciljeve. Dok ti nisi došao na vlast na severu Kosova i Metohije nije bilo ni ROSU policije, ni njihovih kasarni, ni albanskih registarskih tablica RS i RKS. Odmah po dolasku na vlast si postavio klasičnu granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Ja sam pet dana i pet noći sa velikim brojem svojih istomišljenika sprečavao da se na Jarinju postavi ova granica u hladnim decembarskim danima. Pet dana i pet noći spavajući u kolima izdržili smo da se granica ne postavi.

Tada sam čak dobio i zapaljenje pluća imajući u vidu neudobne uslove i godine starosti. A onda je 6. decembra 2012. godine ondašnji predsednik vlade uz apsolutnu podršku prvog potpredsednika tj. tebe postavio granicu unutar republike Srbije. Kao neprevaziđeni manipulator a bogami i lažov ti si mnogo puta govorio da je ta granica napravljena 2011. godine. Vodio si se logikom Gebelsa, hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.

Briselskim sporazumom kada si predao institucije republike Srbije separatistima u Prištni kao što su policija, pravosuđe, energetika, telekomunikacije razbio si odbranu severa Kosova i Metohije. I to ti je bilo malo pa si 2015. godine potpisao sporazum sa Isa Mustafom i preostalu civilnu zaštitu ustupio si Prištini. Bez imalo griže savesti učestvuješ u formiranju Velike Albanije. Nekada si se zalagao za Veliku Srbiju. U pravu si majstore, nije važno da li je Srbija ili Albanija važno je da je velika. Možda te i stoga Edi Rama naziva svojim bratom. Krajem 2013. godine primorao si Srbe u južnoj srpskoj pokrajini da učestvuju na lokalnim i paralamentarnim izborima po ustavu i zakonu samoproglašene republike Kosovo. Time si i legalizovao i legitimisao vlast u Prištini. Granice srpskih opština južno od reke i Ibar prihvatio si onako kako ti je diktirala Priština a ne onakve kakve je Beograd zahtevao na pregovorima u Beču od 2006-08. godine. Srpske opštine si da tako kažem „sunetio“ i od njih napravio indijanske rezervate a ne pristojne lokalne samouprave.

U skoro 11 godina svoje vladvine nisi vratio nijednog Srbina u južnu srpku pokrajinu. Kažem nijednog, i slovima nijednog. O tome čak nikada nisi ni govorio jer je to za tebe bila tabu tema. I još nekadašnja velika Jugoslavija je donosila svoje programe o sprečavanju iseljavanja Srba sa KiM i njihovom povratku, ali ova tema za tebe nije validna. Pre nekog vremena je predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio da je tokom tvoje vladavine više od 30.000 Srba napustilo Kosovo i Metohiju. Kada su ti novinari postavili pitanje o iseljavanju Srba dobili su od tebe već uobičajeni odgovor. Pa šta, sele se i Albanci sa KiM kao i Srbi iz centralne Srbije.

Za tebe nije bitno što se odlaskom Srba ionako loša etnička ravnoteža još više remeti. I bojim se da si već prihvatio doktrinu Albanaca sa Kosova i Metohije koja glasi što manje Srba lakše se pravi još jedna albanska država na Balkanu. U tom kontekstu je i razumljiva tvoja u više navrata izrečena fraza da mi na Kosovu nemamo ništa jer nema Srba ni u Đakovici ni u Kačaniku. Bojim se da ćeš u skoro vreme da dodaš i to da nema Srba ni u Đakovici, ni u Kačaniku, ali ni u Gračanici, ni u Zubinom Potoku.

Tužno jeste ali tako izgleda tvoja nacionalna politika u južnoj srpskoj pokrajini. Za proteklih više od 10 godina svoje vladavine u političkom nadmetanju sa separatistima trpiš samo poraze. Razlog, nemaš dovoljno hrabrosti, ni odvažnosti, ni muškosti da im se suprostaviš. Svoje poraze na već ustaljeni način manipulacijom pretvaraš u pobede uz već uostaljenu konstataciju, sačuvali smo mir. Koliko puta smo samo bili svedoci tvojih jalovih sednica za nacionalnu bezbednost, povišene borbene gotovosti koje nisu imale nikakvog smisla a ni rezulatata.

Slatko sam se nasmejao kada si na jednom od tvojih brojnih nastupa govorio da ROSU policija nije smela da sruši barikade jer si ti podigao borbenu gotovost. Majstore, i mi i Albanci dobro znamo da si ti sačinjen od mekog materijala i da ti ni u snu ne bi smeo da pomisliš da sa svojim bezbedonosnim snagama uđeš na Kosovo i Metohiju da zaštitiš Srbe. Zbog toga si poražen i kod dolaska tvog tzv. ruskog voza, pa kod podizanja carina, pa kod lepljenja stikera, pa kod povlačenja barikada itd. Pobede ostvaruješ samo pred televizijskim kamerama, normalno, na svojim medijima uz dogovorena pitanja i tebi svojstveno baljezganje. Ovu reč sam upotrebio ne da bih bio nepristojan već samo da bih te kopirao.

Tvojom pričom o zajednici srpskih opština samo obmanjuješ i zbunjuješ građane Srbije. Kada si došao na vlast ti si već imao oformljenu Zajednicu srpskih optšina i naselja. Samo si trebao da joj odrediš nadležnost. Ta Zajednica je bila sastavljena od odbornika koji su isključivo birani po zakonu i ustavu Republike Srbije. Ali ti si želeo onu drutu šiptarsu ZSO sastavljenu isključivo od odbornika biranih po ustavu i zakonu samoproglašene republike Kosovo. Sama ta zajednica već smo čuli mora da bude po ustavu samoproglašene republike Kosovo i sa pečatom „republika e Kosoves“. Tvoj kompanjon u vlasti Ivic Dačić koliko se sećam dao joj je ovlašćenja da se ona bavi zdravstvom, prosvetom, kulturom i socijalom.

Pretpostavljam da će sa tim predlogom da se složi i Kurti, i Brisel, i Vašington. To bi značilo definitivan raskid Srba sa svojom državom i uskratilo bi državi Srbiji pravo da se bavi onim nadležnostima koje još uvek Briselskim sporazumom nisu prenete separatistima. Ta tvoja zajednica sprkih opština Srbima uopšte ne treba jer to nije naša nego šiptarska ZSO, bolje reći tvoja i Kurtijeva. Da te podsetim, majstore, da smo na pregovorima u Beču 2008. godine za geslo imali: koliko prava Albancima u odnosu na Beograd toliko prava i samostalnosti Srbima na KiM u odnosu na Albance. Normalno, cela pravna konstrukcija bila bi u okviru Republike Srbije. Nažalost, ti si ove principe u startu pogazio „Aco, Srbine“.

Na kraju moram nešto da ti kažem, ti nemaš mandat da odlučuješ o meni, mojoj sudbini, mojoj porodici, mojoj dedovini, mojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. To pravo si uzurpirao jer ti ono ni po zakonu ni po ustavu Republike Srbije ne pripada. Lično smatram da brojni Srbi kako oni koji su otišli, tako i oni koji su ostali – tebe ne žele za pregovarača. Skini nam se više sa grbače „Aco, Srbine“.

Rezlultati koje si postigao u ovih deset godina su katastrofalni. Što više pregovaraš Kosovo je sve dalje od Srbije. Odstupi majstore. Dozvoli da se u Skupštni Srbije formira na osnovu platforme novi pregovarački tim. Ti nisi dorastao da vodiš ove pregovore. Niti umeš, niti znaš, niti razumeš šta je za Srbe Kosovo i Metohija. A još si i politički zavisan i zbog brojnih kriminalnih afera, još i ucenjen.

Ti ne, samo novi pregovarački tim može da reši ovo najvažnije srpsko pitanje na kome počiva temelj državnosti i duhovnost srpske države a to je Kosovo i Meothija.

dr Marko K. Jakšić, nekadašnji narodni poslanik i član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Podeli
Updated: јануар 16, 2023 — 8:26 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *