PLAGIJATI DOŠLI NA NAPLATU – Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste

Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu.

On je prethodne dve godine na prestižnoj Šangajskoj listi zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta, dok se ove godine nije našao na listi.

Prvi put se našao 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta..

Univerzitet u Beogradu zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na listi koja je objavljena danas i tako zadržao prošlogodišnju poziciju. UB je najbolje bio rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300 mesta.

„Pozicija Univerziteta u Beogradu zadržana je uprkos relativno nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u prethodnoj godini“, navodi se u saopštenju Beogradskog univerziteta.

Među prvih 10 rangiranih univerziteta, osam je američkih i dva britanska. Na prvom mestu je Harvard koji tu poziciju drži već 18 godina, slede Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Kolumbija, Kal-tek, Oksford i univerzitet Čikago.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, rangirani su još Univerzitet u Zagrebu od 401. do 500. mesta i Univerzitet u Ljubljani 501. do 600. mesta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta. Celu listu za ovu godinu možete pogledati OVDE.

Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.

Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine

Podeli
Updated: август 17, 2020 — 8:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *