PLJAČKA EPSa: Računi za Jul uvećani od 20% – 50%

Komentari na društvenim mrežama, ali i pozivi redakciji iznerviranih građana koji su za jun i jul dobili račune za struju veće za 20 do čak 50 odsto, pokrenuli su pitanja – da nije u međuvremenu ponovo poskupela struja, da li su čitači pogrešno očitavali i ko uopšte očitava potrošnju, ili je potrošnja stvarno veća.

Radmila koja je ostavila komentar još 24. juna navodi: „Šok na 35 stepeni! 50 odsto račun veći. Ne trošimo struju, jer renoviramo kuću. Sem kafe, jaje nisam ispekla. Tvrdim da popisivači po Bačkoj Palanci po svojoj volji pišu stanje na brojilu. Nemamo lustere, plafonjere, mali protočni bojler, ugradna rerna i ringla nisu uključeni… otkud ovoliki račun.”

Momir piše da dve nedelje nisu bili u stanu, da su sve isključili, a da im je stiglo da plate 2.000 dinara više.

M. S koji je podneo reklamaciju i dobio odgovor da je sa računom sve u redu kaže: „U junu nisam uključivao klimu, u julu tri dana po dva sata i na računu piše da je potrošnja u odnosu na prosečnu potrošnju u domaćinstvima u istom mesecu prethodne godine veća za – 64,47 odsto! Živim sam, ne kuvam nisam uključivao mašinu za pranje, samo klimu tri dana po dva sata i kompjuter…”

„EPS snabdevanje”, ogranak akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije”, prihvatilo je 748 prigovora kupaca na očitano stanje u julu i u odnosu na 3,3 miliona kupaca u kategoriji domaćinstva, što je uobičajen broj prigovora i pored brojnih netačnih napisa u medijima, navode iz ovog akcionarskog društva.

Ukupna potrošnja električne energije u julu uvećana je za oko 20 odsto, na šta je najviše uticalo veće korišćenje rashladnih uređaja usled visokih temperatura i to je zahtevalo dodatno angažovanje gotovo 1.000 megavata iz kapaciteta EPS AD. Ova uvećana potrošnja neminovno je za posledicu imala i veće račune, posebno jer je prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, jul 2023. bio peti najtopliji jul u poslednjih 70 godina, naglašavaju iz EPS-a.

Povećano angažovanje rashladnih uređaja u režimu dnevne tarife, kada je i cena struje veća, a uz njihovo svakodnevno korišćenje, uvećava račun za minimum 30 odsto.

Podsećaju da je i u maju ove godine korigovana cena električne energije, a popusti za racionalnu potrošnju nisu bili aktuelni. To se do sada nije u većoj meri odrazilo na majski i junski račun, jer je potrošnja u ta dva meseca bila znatno manja, koliko je povećanje cene uticalo na uvećanje julskog računa kod određenog broja kupaca.

Iz EPS poručuju da svi kupci na garantovanom snabdevanju koji sumnjaju u ispravnost računa, mogu da se obrate mejlom sili besplatnim pozivom na telefon kol-centra kao i na svim raspoloživim lokacijama navedenim na sajtu. Kupci će u najkraćem mogućem roku dobiti odgovor na sva pitanja, povratnu informaciju o statusu rešavanja reklamacije ili instrukciju za dalje postupanje u vezi sa pitanjima koja nisu u nadležnosti EPS AD.

Podsećanja radi, u septembru prošle godine EPS je dobio preporuku vlade da se uvedu popusti na račun za struju za one koji je štede, odnosno troše manje u odnosu na isti period prethodne godine. Iznos popusta je od 15 do 30 odsto, u zavisnosti od toga koliko se manje struje potroši. Ipak, ono što je možda manje poznato jeste da je reč o preporuci za period grejne sezone, odnosno od oktobra do aprila.

Cena struje je, inače, uvećana u septembru prošle godine za 6,5 procenata. Novo poskupljenje je usledilo u januaru ove godine za osam odsto. Isto toliko struja je ponovo poskupela u maju. Očekuje se još jedno povećanje cena do kraja godine prema preporuci Međunarodnog monetarnog fonda.

Tako da od 1. maja kilovat u najjeftinijoj zelenoj zoni košta 2,084 dinara, dok je u skupljoj tarifi cena 8,336 dinara. U plavoj zoni koja predviđa potrošnju veću od 350 kilovata cena jeftinije struje je sada 3,126 dok je regularna cena 12,504 dinara.

U crvenoj, najskupljoj zoni koja podrazumeva potrošnju veću od 1.600 kilovata cena jeftinijeg kilovata od maja košta 6,252 dinara, a skuplji crveni kilovat je 25,008 dinara.

Podeli
Updated: август 26, 2023 — 6:21 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Lopovi,lopovi vade Grčićeve fleke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *