PLJAČKA PORODILJA! Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević prebacuju odgovornost jedni na druge!

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević prebacuju odgovornosti jedni na druge u vezi sa izmenama zakona o naknadama za porodilje, ne dajući odgvor na pitanje koliko novca će majke dobijati.

Dok ministri najavljuju izmene zakona o naknadama za porodilje, još nije poznato šta će biti konkretne promene i koliko nvca će dobijati majke.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku i demografiju, najavljuje da će za sve porodilje biti obezbeđen „minimalac“, međutim iz Ministarstva za rad kažu da „to što ministarka priča – nije usvojeno“.
Ovo ministarstvo nije bilo zadovoljno izveštajem koji je sačinila radna grupa kojom je predsedavala ministarka Đukić Dejanović, kaže Ana Đokić iz pres službe Ministarstva za rad.
Iz kabineta ministrke bez portfelja kažu da je Ministarstvo rada nadležno za odlučivanje u vezi sa izmenama Zakona o finansijskoj podršci ministar Zoran Đorđević ne preuzima odgovornost.

Radna grupa predložila je izmene koje se odnose na žene koje su radile manje od šest meseci, žene koje su tek počele da rade i u istom mesecu su zatrudnele, a morale su na bolovanje, kao i na one koje zarađuju više od tri prosečne plate, koliki je sada limit za obračun zarade radi odsustva zbog brige i nege deteta.

Loading...

Ministarstvo rada nije imalo konkretne odgovore u vezi sa predloženim izmenama, te je najavilo da će „javnost biti blagovremeno obaveštena“.

„Predlog izmena i dopuna ovog zakona trenutno se nalazi kod predsednice Vlade Ane Brnabić i čeka se njeno mišljenje“, rekla je Đokić.

Uvođenjem „minimalca“ za sve porodilje jedno je od ključnih pitanja izmene zakona, ali Ministarstvo finansija Srbije nije odgovorilo na pitanje novinara da li u budžetu ima sredstava za ove protebe.

Novinari su proteklih meseci vodili pravu bitku sa nadležnima pokušavajući da dobiju informacije o dosadašnjoj primeni ovog zakona.

I pored rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, ministar Zoran Đorđević odbio je da nam dostavi tražene informacije rekavši da „analiza koju radimo ne mora da bude javno dostupna vama“.

„Što da koristite naše analize da biste vi davali neke rezultate. Mi radimo za nas„, kaže ministar, iako je samim Zakonom predviđeno da će podaci iz informacionog sistema o primeni zakona biti dostupni u svrhe istraživanja.

Ministarstvo nije postupilo ni po novom rešenju o izvršenju kojim je Poverenik naložio da novinarima dostave podatke u roku od dva dana.

Podeli
Updated: 10 маја, 2019 — 9:31 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.