POBUNA: Zemljoradnici izvode traktore na ulicu! PROTEST ZBOG NESTAŠICA

Na ovako visoke cene đubriva ratari nisu mogli da ravnodušni, u četvrtak 25.novembra organizovaće proteste. Kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se sada nalaze ali i apelovali na nadležene organe da preduzmu nešto povodom toga ratari će izaći na ulice.

Povod za protest je enormno visoka cena uree, ali, kako kažu nezadovoljni ratari, više negoduju zbog nestašice ovog đubriva.

Razlog ovih protesta, kažu ratari, je zapravo skretanje pažnje na potencijalno ozbiljan problem i apel za Vladu Srbiji.

Napominje da je urea dostigla neverovatnih hiljadu evra po toni i da su inputi u ratarskoj proizvodnji poskupeli 200 do 300 odsto u odnosu na sirovinu, što je poljoprivrednici ne mogu da podnesu.

U požarevačkom udruženju napominju da se dobavljači teško odlučuju za nabavku uree s obzirom na njenu visoku cenu.

Nije se, kažu, do sada dešavalo da cena đubriva koje je im neophodno pred jesenju setvu i pred proleće, skače ovako vrtoglavo.

“NPK đubriva nismo dovoljno bacili na jesen, a ako ne bacimo ni azota, što je izvesno, s obzirom na to da ga nema i da je preskup, biće katastrofa.

Nećemo moći da očekujemo prinos pšenice veći od dve-tri tone po hektaru, a pitanje je kakvog će kvaliteta biti. Sve će se to odraziti i na državu i sve njene građane jer pšenice neće biti a hleb će biti nekvalitetan”, rekao je poljoprivrednik Ivan Vučković za portal Agrosmart

Podeli
Updated: новембар 24, 2021 — 6:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *