Počeo popis: Šta će vas pitati i kad dolaze?

Više od 14.000 popisivača sa laptopom u ruci i vidno istaknutom legitimacijom krenulo je u osam časova da obilazi domaćinstva širom Srbije u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji traje do 31. oktobra u 20 časova.

Popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”, pri čemu odgovore ispitanika po prvi put unose u elektronske upitnike.

Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači. Najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Ukoliko se dogodi da neko od popisivača bude sprečen da obavlja popis zbog bolesti ili nekog drugog razloga, posao će preuzeti rezervni popisivači. Takođe, ukoliko popisivač ranije završi svoj popisni krug moći će da preuzme i teritoriju koju je započeo kolega.

Ukoliko, možda, građani ne znaju odgovor na neko od popisnih pitanja, na primer kada su se doselili u mesto prebivališta, ostavljena je mogućnost da odgovor glasi „nepoznato“.

Novina na ovom popisu je i to da se muškarci prvi put izjašnjavaju o broju biološke dece, jer je pitanje o živorođenoj deci ranije postavljano samo ženama.

Svi podaci u popisu prikupljaće se prema stanju na dan 30. septembar 2022. u 24.00 sata, odnosno u ponoć između 30. septembra i 1. oktobra 2022, a taj trenutak u statistici se naziva „kritični momenat popisa“.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.

Podsetimo, popis je prvobitno bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog epidemije koronavirusa dva puta odlagan. Najpre za oktobar prošle godine, a zatim je doneta odluka da se sprovođenje popisa prolongira za još godinu dana.

Podeli
Updated: октобар 1, 2022 — 6:21 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *