Počinje uništavanje: Rio Tinto osumnjičen, REKA POSTALA CRVENA

Meštani Gornjih Nedeljica, koji čine udruženje “Ne damo Jadar”, pozvali su relevantne institucije da izađu na teren i utvrde šta se tačno desilo parceli sela Šurice u Srbiji.

Ta parcela je, po njihovim rečima, nekada bila plodno zemljište, a nadležne su pozvali da objasne meštanima kako je uopšte nastala rupa ispunjena vodom.

„Takođe, pozivamo sve relevantne državne institucije da utvrde šta se desilo sa njivama, koje su bile predmet istražnih radnji kompanije Rio Sava i koje su sada prešle u njihovo vlasništvo, a na kojima takođe ne raste ništa. Slike koje gledamo iz sveta o nedelima prema prirodi kompanije Rio Tinto, postaju identične ovome što gledamo sa prozora svojih kuća“, navodi se u saopštenju, koje je odgovor na prethodno saopštenje Rio Tinta, u kome su naveli da je apsolutno nemoguće da su njihove bušotine uzrok crvene vode.

Naglašavaju da sve to unosi strah u meštane sela Gornje Nedeljice, Slatina i Šurice, u kojima se ove oranice nalaze.

„Živimo u konstantnom strahu da nam je zdravlje ugroženo svim ovim istraživanjima, a kako nikada inspekcija nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine i ostalih ministarstava nije izašla na teren, pored svih naših obraćanja i poslatih slika kao dokaz , imamo pravo da zaključimo da ceo projekat neće biti urađen po zakonu, jer se zakon sad već ne poštuje“, piše u saopštenju.

Dodaju da se zakon poštuje, projekat Jadar bi odmah bio stopiran, jer su, po njihovim rečima, državni organi prekršili sopstveni Ustav, tačnije član 74. „na koji se pozivamo u svim svojim prijavama državnim institucijama, od lokalnog do republičkog nivoa“.

„Napominjemo da u opsegu od 300 metara, gde su vidljive ove devastirane njive, raste oko 160 dece različitog uzrasta, a poljoprivredne proizvode sa ovih njiva koristi za ishranu veći deo stanovništva Srbije. Ugrožavanje javnog zdravlja stanovništva je po zakonima Republike Srbije krivično delo, za koje je zaprećena kazna od dve do deset godina zatvora“, istakli su.

Kažu da na ova pitanja kompanija nikada nema odgovore i mole sve državne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i sve relevantne zavode, da rade svoj posao, a Biološki i Hemijski fakultet da izađu na teren i konačno utvrde šta se dešava sa svim gore navedenim

„Ono što mi meštani golim okom vidimo nije ekološki, nije zdravo, a ni odgovorno ponašanje jedne kompanije, koja stalno to tvrdi rečima a nikako da to primeni u praksi. Još jednom podvlačimo da Projekat Jadar nije zvanično odobren, a da se na terenu kompanija Rio Sava ponaša kao da jeste, bahato pokušavajući da nas diskredituje i napravi nepismenima, zavedenim, neupućenim o svim pitanjima budućeg projekta. Mi meštani znamo dovoljno, vidimo sve svojim očima, tako da nema potrebe da obaveštavaju nas, nego javnost čitave Srbije“, poručili su.

Ukazuju da sve što tvrde i znaju mogu i da dokažu, ali da čekaju da sudovi počnu sa radom po podnetim tužbama protiv kompanije Rio Tinto i njihovih kooperenata. Pozivaju i Ustavni sud da se oglasi oko inicijative podnete prošle godine povodom celokupnog projekta Jadar.

„Molimo kompaniju da konačno javnosti Srbije pokažu kako izgleda priroda oko patentnog postrojenja u Australiji, o čemu je govorila njihova zaposlena Andrea Radonjić u emisiji Novi dan na N1, a koje navodno radi već nekoliko godina u Australiji i biće primenjeno ovde u Jadru. Nama ga nisu pokazali, mi se ni ne razumemo u sve te njihove procese, niti nas oni zanimaju, ali oni koji se u njih razumeju, trebalo bi da ga konačno vide“, kažu meštani i dodaju da bi njima bilo dovoljno da vide slike njihovih polja i šuma, same te okoline u Australiji, ali da im nažalost kompanija nikada nije to omogućila.

Javno su pozvali kompaniju Rio Tinto da narodu Srbije pokaže izgled tamošnje okoline i tačnu lokaciju gde se nalazi spomenuto patentno postrojenje.

„Takođe, 2,4 milijarde dolara, koje spominju kao cifru ulaganja, neka pojasne kroz tačnu cifru predviđenog novca za zaštitu prirode, jer taj iznos, kako smo razumeli, obuhvata izgradnju njihovih svih postrojenja, a ne ulaganje u ekološku zaštitu. Stalne igre reči i izvrtanje informacija za cilj imaju da zbune i nas i javnost Srbije, a izgleda i samu Vladu Srbije. Oni ulažu u sebe i svoju kuću, a ne našu“, smatraju.

Ističu da ih ne zanimaju milijarde i milioni dolara, evra i ostalog, već isključivo zdravlje, koje po njihovim rečima nema cenu.

„Strah stanovništva je uvek opravdan jer i nastaje kao posledica neznanja, pa je konačno došlo vreme da nas kompanija ubedi konkretnim dokazima za sve što tvrdi, a ne da nas zamlaćuje teorijama, kao i da taksativno navede koliko je zagađenje, dokle će dosezati i kakve će posledice imati“, rekli su meštani iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Za fotografije koje su poslali uz saopštenje tvrde da su napravljene u nedelju oko 10h, u prisustvu svi zaposlenih kompanije Rio Sava, kao i republičkih rudarskih inspektora.

„Meštani jadarskih sela upozoravaju sve one koji se oglušuju o zakone Republike Srbije, kao i sve međunarodne zakone koji važe po UN, da će krivično i materijalno odgovarati za sve nezakonite radnje koje su radili ili koje će ubuduće raditi na projektu Jadar koji, još jednom napominjemo, nije odobren“, zaključuju u saopštenju.

Podeli
Updated: август 3, 2021 — 8:58 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *