POD PRITISKOM JAVNOSTI: Radnice i direktorka socijalnog iz Blaca dobile otkaz

Nakon što su krajem prošle nedelje radnice Centra za socijalni rad u Blacu pokušale nasilno da izmeste dvoje maloletne dece iz sela Suvi Do u hraniteljsku porodicu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predložilo je da se pokrenu disciplinski postupci i da one budu suspendovane, a da vršilac dužnosti direktora te ustanove bude smenjena.

Inspekcija socijalne zaštite nadležnog Ministarstva je tokom vanrednog inspekcijskog nadzora, kako se navodi, u predmetu nedozvoljenog ponašanja zaposlenih u Centru za socijalni rad u Blacu prema maloletnim M. D. i M. D. utvrdila da su zaposlene prekršile Zakon o socijalnoj zaštiti, Pravilnik o zabranjenom postupanju zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Kodeks profesionalne etike stručnih radnika socijalne zaštite Srbije.

– U toku vanrednog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da su radnice Centra za socijalni rad u Blacu svojim ponašanjem ugrozile zdravlje i bezbednost korisnika – kaže se u saopštenju Ministarstva.

Inspekcija socijalne zaštite je zapisnik sa merama dostavila osnivaču Centra, Opštini Blace i Upravnom odboru Centra za socijalni rad, radi daljeg postupanja.

Inače, snimak na društvenim mrežama na kom radnice Centra za socijalni rad u Blacu pokušavaju da odvedu u hraniteljsku porodicu dvoje maloletne dece i odvoje ih od svoje bake, koja je ranije predala sudu zahtev za starateljstvo, izazvalo je veliku pažnju i uznemirenje javnosti, a istog dana se oglasilo i nadležno Ministarstvo i osudilo postupanje radnica prema deci iz porodice Dačević.

Na snimku se vidi kako u jednom trenutku jedna od zaposlenih pokušava da fizički izvuče 13-godišnjeg dečaka, dok se on opire, uspeva da se otrgne i zaključa u kupatilu svoje kuće.

Dečak se tokom večeri javio na Urgentno odeljenje prokupačke Opšte bolnice, gde mu je ukazana lekarska pomoć jer se žalio da je zadobio masnice na ruci.

Podsećamo u članku ispod kako je sporan slučaj zabeležen video kamerom.

Podeli
Updated: 26 марта, 2021 — 5:57 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *