PODSMEVANJE: Bolji položaj trudnicama, samo ako imaju platu preko 150.000 dinara!

Izmenom i dopunom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom biće obuhvaćene žene sa visokim primanjima, žene koje su radile manje od šest meseci i žene koje su u istom mesecu počele da rade i ostale u drugom stanju, izjavila je danas ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović. Ministarka očekuje da će se od 1. marta raspravljati o tim predlozima i da će ih poslanici dopuniti svojim amandmanima, kao i da će njihova primena biti već u prvoj polovini ove godine.

Prva kategorija žena, kaže Dejanović, koja će biti obuhvaćena izmenom jesu žene sa primanjima većim od 150.000 dinara, te je predlog da umesto primanja tri prosečne plate, primaju pet prosečnih plata u toku trudničkog. Žena sa visokim primanjima, koja je radila, izdvajala za fondove i imala platu više od 150.000 dinara, nije u redu da ode na trudničko pa prima 50.000 dinara manje, kakva je to onda simulacija za nju? Zato je predlog da te žene primaju pet prosečnih plata“, rekla je Dejanović.

Druga kategorija koja će biti obuhvaćena izmenom zakona jesu žene koje su radile manje od šest meseci, jer, kaže, zbog finansijskih proračuna šta treba da primi i koji je red rođenja deteta, često je suma mala, te za te žene treba odrediti prigodan minimum.

Treća kategorija su žene koje su se zaposlile i zatrudnele u istom mesecu, a Dejanović podseća da naši zakoni kažu da se finansijska davanja obračunavaju na zaradu iz prethodnog meseca, ali te žene, ukazuje, u mesecu ranije nisu imale zaradu, te i za njih treba odrediti pristojnu minimalnu sumu.

Loading...

Upitana da li će, kao što se pisalo u pojedinim medijima, država plaćati dadilje, Dejanović objašnjava da to nije nadležnost ministarstva, nego lokalnih samouprava.

Kada se sve sabere i oduzme, ispada da mere koje treba da podstaknu populacioni rast, zahvataju značajno samo žene koje su pre trudnoće imale vrlo visoke plate, preko 150.000 dinara, dok će preostale dve kategorije koje se obuhvataju zakonom, biti regulisane „prigodnim ili pristojnim minimumom“ kako kaže ministarka Dejanović. Da podsetimo, ministaka je iz SOCIJALISTIČKE partije Srbije.

Podeli
Updated: 20 фебруара, 2019 — 2:07 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Ma sto? Dajte ovima sto imaju jos vise, a ove sto nemaju, njih nahranite poparom i likvidirajte… Ovde se tacno guraju fazoni podele mase na prebogate i sirotinju koja umire od gladi. Ovo je neciji namerni plan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.