Pokrenut krivični postupak protiv ozloglašene izvršiteljke Mirjane Dimitrijević

Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu dalo je obavezno uputstvo da se pokrene krivično gonjenje javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević po prijavi povodom pokušaja oduzimanja stana koji se navodi u presudi, ali ne postoji na adresi.

Uputstvo je izdato Višem javnom tužiocu odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, a osim izvršiteljke odnosi se i na načelnika Službe za katastar GO Voždovac, sudskog veštaka i geodetu.

Odluka tužilaštva doneta je u decembru prošle godine i dostavljena je Krovu nad glavom uz saglasnost da se o tome obaveste mediji kao nešto što javnost ima pravo da zna.

U odluci se navodi da je potrebno postupiti u potpunosti po Obaveznom uputstvu i da se daju potpuni i jasni razlozi za radnje svakog od prijavljenih lica.

Krivičnu prijavu podnela je porodica koja se Krovu nad glavom prvi put obratila još pre dve godine sa tvrdnjom da Mirjana Dimitrijević pokušava da izvrši sudsku presudu nad objektom koji nije predmet izvršenja.

U ovom slučaju su pre Mirjane Dimitrijević postupala dva izvršitelja. Prvo je slučaj vodio sudski izvršitelj, a nakon njega privatni izvršitelj Vojislav Milajić.

Poslednji dokument koji je Milajić doneo u avgustu 2016. godine je zapisnik u kome se navodi da predmet izvršenja koji je opisan u sudskoj presudi ne postoji. Izvršni dužnik tvrdi da je nakon toga postupak trebao biti obustavljen, ali je umesto u sud, predmet prebačen izvršiteljki Mirjani Dimitrijević.

Ona je proces ponovo pokrenula, ignorišući prethodne odluke, dokumentaciju i mišljenja veštaka.

Izvršni dužnik je posedovao veštačenje iz 2018. godine sudskog veštaka Nebojše Gajića, koji je išao u prilog tvrdnjama da nije moguće sprovesti izvršenje. Mirjana Dimitrijević je nakon toga zakazala novo veštačenje i za veštaka predložila upravo Gajića.

Međutim, kada je joj je predočeno da je Gajić već veštačio u predmetu, i pre nego što je preuzela slučaj, izvršiteljka Dimitrijević je angažovala druge veštake kako bi dokazala da je predmet izvršenja upravo onaj koji ona želi da oduzme.

Ovaj slučaj ima velike sličnosti sa slučajem porodice Vuksanović, gde ista izvršiteljka pokušava da izvrši sudsku presudu za kuću za koju porodica Vuksanović tvrdi da nije predmet sudske presude, odnosno da takođe ne može da se pronađe na adresi.

Zanimljivo je i to da je isti sudski veštak veštačio u oba slučaja.

U slučaju porodice Vuksanović je primenjena slična taktika, samo su Vuksanovići imali veštačenja dva veštaka koja potvrđuju da ne postoji predmet izvršenja.

Nakon toga je Mirjana Dimitrijević angažovala upravo Nebojšu Gajića, kako bi on utvrdio suprotno.

Krov nad glavom godinama tvrdi da izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja i da često odlučuju o sudbinama ljudi izlazeći iz zakonskih okvira, a ova dva slučaja to potvrđuju.

Izvršiteljka Dimitrijević je u navedenim slučajevima praktično ponavljala sudske postupke, saslušavala svedoke i uzimala dokaze koji njoj idu u prilog, ignorišući dokaze koji je pobijaju, i izvršava presude čak i kada je to pravno nemoguće.

Izvršni dužnik u prvom slučaju je želeo da slučaj reši na pravni način bez uplitanja javnosti, pa Krov nad glavom nije prisustvovao veštačenjima koja su organizovana u dvorištu, ali je nakon toga kontaktirao Krov i bio vidno uzrujan jer je Mirjana Dimitrijević praktično sudila ispred njegove kuće, izvodila nove dokaze i saslušavala strane u postupku.

Ista matrica je primenjana i u slučaju porodice Vuksanović , a kako je izgledao postupak veštačenja i “suđenje” u dvorištu Vuksanovića možete pogledati u videu.

Branioci porodice Vuksanović su zbog odluke Apelacionog tužilaštva da se pokrene krivično gonjenje, tražili da se Mirjana Dimitrijević izuzme iz njihovog slučaja; pozivamo sve izvršne dužnike da urade isto i zahtevamo da hitno reaguje Ministarstvo pravde i zabrani rad Mirjani Dimitrijević.

Podeli
Updated: 5 марта, 2021 — 4:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *