Policajac osuđen za rušenje Savamale: Hrkalović mi je pretila, Vučić me je slagao (VIDEO)

Policajac osuđen u procesu u vezi sa nelegalnim rušenjem u Savamali Goran Stamenković, dao je intervju za KRIK u kojem govori o tome kako mu je pretila Dijana Hrkalović.

Uprkos tome što procurela dokumenta, kao i izveštaj bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića, ukazuju na to da je rušenje u Hercegovačkoj ulici organizovao vrh države, za uništavanje objekata pred sudom je odgovarao samo čovek koji je te noći bio šef smene Dežurne beogradske policije – Goran Stamenković.

Rušenje se dogodilo u izbornoj noći, 24. aprila 2016. godine. Bila je to noć još jednog izbornog trijumfa Srpske napredne stranke.

„Tu noć je oko 21 sat pozvao načelnik Zvonko Kostić. Dobio sam zadatak da, ukoliko bude došlo do nekakvog rušenja, sve pozive preusmeravamo na građevinsku inspekciju i komunalnu inspekciju. Tražio sam dodatno objašnjenje u vezi sa naređenjem, rekao je da on to naređenje dobio od načelnika Policijske uprave Veselina Milića i da se ubuduće tako postupa. Da ja nisam dobio takvo naređenje postupak te noći bi bio sasvim drugačiji. Nisam znao kakvi su planovi, ko je uključen i šta će se rušiti. Znao sam da će se nešto rušiti“, priča na početku intervjua za KRIK Stamenković.

Istovremeno, intervju sa Stamenkovićem objavio je još jedan istraživački portal – BIRN. Stamenković za oba medija priča o navodima da se sa najvišim državnim zvaničnicima nagodio da mu se u zamenu za preuzimanje krivice omogući legalizacija objekta u Mirijevu.

Osuđeni policajac ispričao je da je u junu 2017. godine dobio poziv kojim mu je preneto naređenje načelnika da za polazak bude spreman dva-tri sata pre početka smene, odnosno oko 16 časova. Rečeno mu je i da razgovor sa njim traže Dijana Hrkalović i načelnik Policijske uprave Veselin Mijić.

„Tada mi je Zvonko Kostić direktno preneo da se od mene traži preuzimanje krivice za rušenje objekata u Savamali. Pitao sam ga da li je normalan, da li je svestan toga šta priča. Kada mi je rekao šta planiraju, bilo mi je loše“, navodi Stamenković.

Na razgovoru je policajac dobio pohvale i, kako kaže, nedvosmisleno mu je poručeno da mora da prihvati odgovornost, kao i da je to zahtev ministra Nebojše Stefanovića.

„Rečeno je i da to dolazi sa samog vrha, od tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, da se vrši strahovit pritisak Evropske komisije na Srbiju kako bi se procesuirali odgovorni za nelegalno rušenje objekata u Savamali. Rečeno mi je da će država znati da ceni ukoliko budem to prihvatio, kao što će znati da ceni ukoliko ne budem želeo to da učinim, da se žrtvujem za neki viši državni interes“, priča Stamenković.

U znak zahvalnosti trebalo je da mu bude omogućeno da legalizuje objekat na Mirijevu. Tog dana došlo je i do direktnih pretnji. Stamenković tvrdi da ih je izrekla bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović.

„Direktne pretnje sam dobio od Dijane Hrkalović, u hodniku, nakon završenog razgovora. Rečeno mi je da se ne igram glavom, da sam pametan i iskusan, u godinama, da je ovo za vlast pitanje života i smrti i da će tako biti pitanje za moju decu. Znao sam da postoji milion načina da se naškodi mojoj porodici, posebno deci“, tvrdi Stamenković.

Izvor: KRIK

Podeli
Updated: март 7, 2022 — 7:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *