POSLE RIO TINTA, VOLT? Nova australijska kompanija kupila SRPSKU FIRMU za kopanje MINERALA, deonice skočile 20 ODSTO?

Premijerka Ana Brnabić, nakon pritiska javnosti da vlada Srbije obustavi svaku saradnju sa kompanijom Rio Tinto u dolini Jadra, pred kamerama je potpisala i zvaničnu obustavu ovog projekta.

I dok neki još spekulišu da li vlada Srbije ima iskrene namere da Rio Tinto jednom zauvek „protera“ sa ovih prostora, u svetskoj javnosti se, skoro neprimetno pojavila vest da je jedna druga australijska kompanija iz Perta, kupila 100 odsto udela u srpskoj firmi koja se bavi eksploatacijom minerala, proizvodnjom mineralnih đubriva i hemikalija.

Naime, kompanija „Volt resources“, kojoj u opisu stoji da ima udele u tri velika projekta, Ukrajini, Tanzaniji i Gvineji, gde se bavi eksploatacijom grafita, odnosno zlata, u novembru je otkupila 100% deonica srpske kompanije „Asena investments Beograd.“

Volt je takođe kupio tri prijave za licence za istraživanje litijuma. Isti dan, 18.11.2021. akcije kompanije skočile su za skoro 20%.

U tekstu Lize Simkok, za časopis Market Herald, navodi se da dozvole još nisu odobrene, a ako one budu usvojene ova kompanija moći će da iskopava rude na 291 kilometru kvadratnom, dok je jedna od tri prijave za istraživanje litijuma i Jadar Sever.

Na sajtu ove kompanije može se videti da se oni bave proizvodnjom grafita koje su neophodan materijal za izradu litijum jonskih baterija, a kao reklamni spot, na njihovoj prezentaciji predstavljena su električna vozila koja dopunjuju svoje baterije na stanicama predviđenim za to.

Predsednik ove kompanije, Asimve Kabunga, izjavio je da je ovo značajna prilika za njegovu firmu da započne istraživanje o dostupnosti litijuma u Srbiji.-

Ova transakija je strateški važna kako bi naša kompanija mogla da se fokusira na iskopavanje dva važna minerala za izradu baterija, litijum i grafit – navodi se u tekstu.

U tekstu od prošle godine, se navodi, da, ako bi ova kompanija uspela da pridobije dozvole, to bi značilo da će uz Rio Tinto ona posedovati praktično ceo basen reke Jadar.Uz to, ukoliko kompanija dobije neophodne dozvole, navodi se u tekstu, to bi značilo da ona može da počne sa iskopavanjem u trećem kvartalu 2022.

Podeli
Updated: јануар 24, 2022 — 10:37 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *