Predlog sindikata: Majke sa troje dece i 15 godina staža u penziju

Svim majkama sa troje dece, koje u radnoj knjižici imaju najmanje 15 godina staža, treba dodeliti nacionalnu penziju, a jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja. Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda koju su podneli premijerki Ani Brnabić i ministarstvima za rad i brigu o porodici.

Kako naglašavaju u ovom sindikatu, opšta demografska kriza i pad nataliteta glavni su razlozi zbog kojih bi, pored postojećih mera populacione politike, trebalo uvesti i nove.

„Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite“, kaže Dragan Todorović, predsednik SSB.

„Nacionalna penzija se sada dodeljuje za poseban doprinos nacionalnoj kulturi i sportu, a majke koje su rodile troje i više dece zaslužuju da budu svrstane u kategoriju onih koji su, takođe, dali jednu vrstu posebnog doprinosa svojoj zemlji“, dodaje on.

On smatra da bez ovakve stimulativne odluke za podsticaj majkama da rode više dece, Srbija neće imati kome da prenese svoje nasleđe.

U SSB naglašavaju i da je neophodno izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa posebnim potrebama iz njihovih primarnih porodica.

„Njima su neophodni celodnevni nadzor i nega, pa bi zato njihovi roditelji trebalo da dobiju ista prava kao i hranitelji. Cilj dopune pomenutog propisa je da deca ne moraju da se daju trećoj osobi, jer roditelji nisu u mogućnosti da brinu o njima“, ističe Todorović.

Mame i tate, uprkos svojim ličnim kompetencijama i želji da rade da bi svom detetu pružili dostojanstven život, često se u praksi suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja radnog odnosa, prenose Novosti.

„Ako bi im država priznala prava iz statusa hranitelja, to bi bilo višestruko korisno. Iznos novca koji se već izdvaja ne bi u ovom slučaju bio veći, a deca bi ostajala u svojim porodicama“, smatra podnosilac inicijative.

Podeli
Updated: март 10, 2022 — 3:59 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *