PREDSEDNIK UHVAĆENI U LAŽI: Branko Stefanović je kao pravni savetnik GIMa boravio u Saudijskoj Arabiji

Otac ministra policije putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, a dokumenta pokazuju da GIM i Stefanović preprodaju mine po skoro duplo većim cenama nego što ih nabavljaju iz Krušika, saznaje BIRN

Misterija šta tačno otac ministra policije radi u GIM-u konačno je razrešena. Branko Stefanović nije „obični zaposleni“, kako je rekao predsednik Vučić. Nije tačno ni da nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja, kako tvrdi njegov sin Nebojša Stefanović.

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a koja je otputovala u Rijad početkom juna 2018. godine. Sa njim su putovali Goran Todorović, vlasnik firme i Dragan Đurić, direktor prodaje.

Njihov cilj bio je da sa predstavnicima saudijske firme Remas LTD ugovore nove poslove.

Loading...

Podaci o zvaničnoj Stefanovićevoj funkciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi čime se još jednom nedvosmisleno potvrđuje njegova uloga u poslovima međunarodne trgovine oružjem i pozicija u GIM-u.

Ni Stefanović, ni Todorović, kao ni vlasnik saudijske firme nisu hteli da govore za BIRN, dok se Dragan Đukić javio i rekao da nema komentar.

Cena po kojoj GIM preprodaje mine saudijskim partnerima skoro je duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra 2018. nabavljao od Krušika, pokazuje dokumentacija kojom raspolaže BIRN.

Iz faktura GIM-a nije, međutim, moguće zaključiti da li se cene odnose na mine iz ugovora sa Krušikom iz te 2018. godine ili je GIM sa Krušikom sklopio nove ugovore.

Krušik preduzeću GIM prodaje mine po privilegovanim cenama i na svoju štetu, o čemu je BIRN već izveštavao.

Branko Stefanović, pravnik i savetnik

Od kako je BIRN u novembru 2018. godine objavio dokument u kome se vidi da Stefanović stariji posećuje vojnu fabriku Krušik i trguje oružjem kao predstavnik preduzeća GIM, ministar policije Nebojša Stefanović uporno je ponavljao da njegov otac nema nikakve veze sa ovim preduzećem.

„Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema“, najnovija je izjava ministra policije od 13. novembra 2019. godine izrečena uživo u programu na televiziji 02.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je prema njegovim saznanjima Branko Stefanović „samo zaposlen u GIM-u“.

Potom je porekao svoju tvrdnju i usaglasio priču sa ministrom Stefanovićem.

„Pitam Nebojšu je l’ vlasnik, je l’ direktor, šta je? Kaže – ništa. Ja izađem, kažem ‘on običan zaposlen’, računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu ili da nije zaposlen. Ja kažem, ‘pa on tamo običan radnik, zaposlen’, ne znam ni sam šta sam rekao“, rekao je Vučić, takođe u obraćanju uživo naciji odgovarajući na pitanje novinara N1.

Izjave predsednika države i ministra policije nisu delovalo uverljivo, a BIRN otkriva da apsolutno nisu tačne.

BIRN dolazi do dokumenata koji objašnjavaju šta Branko Stefanović radi u preduzeću za trgovinu oružjem.

Na vizi koju mu je izdala ambasada Saudijske Arabije u Bosni navodi se da je on „legal advisor“, odnosno pravni savetnik.

GIM je u dopisu ambasadi u Sarajevu od 17.maja 2018. godine zatražio da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca – Branka Stefanovića, pravnog savetnika, Gorana Todorovića, direktora i vlasnika i Dragana Đukića, direktora prodaje.

Izvori BIRN-a govore da je Đukić, koji je u poslu trgovine oružjem decenijama, prvi ostvario kontakt sa trgovcima iz Saudijske Arabije i to još dok je radio u državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Od pre dve godine Đukić radi u GIM-u, kada ova kompanija počinje da sklapa prve unosne poslove sa Saudijskom Arabijom.

Dvanaest dana kasnije odobrene su im vize na period od 180 dana. Na vizi izdatoj na ime Branka Stefanovića vidi se njegova fotografije kao i njegovi lični podaci.

U pismu se navodi da je predviđeno da put traje 10 dana. Prema saznanjima BIRN-a, delegacija GIM-a otputovala je u Rijad 3. juna 2018. godine.

Svrha boravka na teritoriji Kraljevine bili su poslovni pregovori i sklapanje ugovora sa kompanijom Remas LTD. Prema dostupnim podacima Remas LTD je registrovan za poslove iz odbrambene industrije.

Na pitanje koje je poslove ugovarao sa srpskim preduzećem GIM, nije odgovorio ni Faisal Bin Sadu, direktor saudijskog preduzeća.

Izvor: Birn

Podeli
Updated: 3 децембра, 2019 — 4:22 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Bože o čemu se piše. Koliko je naših predstavnika po inostranstvu, posebno me zanima da li bi pisali da je mine prodavao po duplo nižim cenama?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.