Premijer Australije koji Đokoviću preti deportacijom je povezan sa Rio Tintom

Premijer Australije Skot Morison povezan je sa kompanijom Rio Tinto, protiv koje građani Srbije protestuju zbog najavljene gradnje rudnika litijuma, koji je opasan po životnu sredinu.

Morison otvoreno danima zagovara deportaciju iz Australije prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića, koji je u decembru prošle godine lično stao uz građane i usprotivio se firmi Rio Tinto, odnosno gradnji rudnika u lozničkom kraju.

Morison je uoči poništenja vize Đokovića u Melburnu saopštio: “Novak Đoković, kad stigne u Australiju, ako nije vakcinisan, mora da pokaže prihvatljiv dokaz da ne smije da bude vakcinisan iz medicinskih razloga, kako bi imao iste putne aranžmane kao potpuno vakcinisani putnici. Čekamo da se pojavi i kakve će nam dokaze podnijeti da to podrži. Ako taj dokaz nije dovoljan, neće biti tretitan drugačije i biće poslat narednim avionom nazad kući”.

Nakon što je Đokoviću, koji je došao da se takmiči na teniskom turniru Australijan open, poništena viza, premijer Australije je poručio: “Viza gospodina Đokovića je odbijena. Pravila su pravila, posebno kada se radi o našim granicama. Niko nije iznad naših pravila”.

Međutim, postavlja se pitanje da li se iza postupaka Morisa kriju neki drugi razlozi, koji nisu vezani za borbu protiv širenja novog korona virusa.

Prema podacima do kojih je došao portal PRESS, premijer Australije ima vezu sa rudarskom industrijom.

Naime, Džon Kunkel (John Kunkel), šef kabineta premijera Morisona, prije nego što je imenovan na tu poziciju 2018. godine, bio je glavni savjetnik kompanije Rio Tinto za odnose s Vladom, radeći kao lobista za tu multinacionalnu rudarsku firmu. To se može potvrditi i na osnovu Kunkelovog profila na Linkedinu.

Premijer Moris i ranije je u medijima prozivan zbog neaktivnog djelovanja, kad su u pitanju problemi, sa kojim je povezivana kompanija Rio Tinto. Ta kompanija je optužena i za uništavanje aboridžinskih (domorodačka plemena) lokaliteta u Australiji.

Rio Tinto je jedan od najvećih australijsko – britanskih rudarskih kompanija. To preduzeće ima kćerku firmu u Srbiji – Rio Tinto Exploration Dunav d.o.o, koja je osnovana u aprilu 2018. godine a koja planira gradnju rudnika litijuma u lozničkom kraju.

Portal “Balkan Green energy news” objavio je u avgustu prošle godine da Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita, rude litijuma.

“Rio Tinto je nedavno izdvojio 2,4 milijarde dolara za izgradnju rudnika i preradu jadarita i najavio da će nastaviti da kupuje zemljište i radi na dobijanju potrebnih dozvola”, objavljeno je u avgustu prošle godine.

Podeli
Updated: јануар 9, 2022 — 3:31 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *