Preuzeta dokumenta Rio Tinta u Vladi: Zahtevi nisu ispunjeni!

Aleksandar Jovanović Ćuta, Zlatko Kokanović i još dvoje aktivista ispred udurženja “Ne damo Jadar” preuzeli su sa pisarnice Vlade Srbije svu dokumentaciju koja se odnosi na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto.

Advokatica Danijela Nestorović kaže da se je spremna dokumentacija i da se radi o rešenjima ministarstva.

– Koliko mogu da primetim, ne postoji dokument koji mi do sada nismo videli. Pretpostavljam da je ovo kompletna dokumentacija, ali ne i ispunjenje svih zahteva. Kada sve budemo pregledali, naknadno ćemo se izjasniti – navodi Nestorovićeva.

Izostao je sastanak ekoloških predstavnika i premijereke Ane Brnabić.

– Nismo videli obrazloženje uredbe o poništenju prostornog plana – zaključila je Nestorovićeva.

Zlatko Kokanović navodi da je premijerka obećala sastanak u ponedeljak u 13h.

– Glavno pitanje šta će biti sa bušotinama u dolini Jadra, ko će platiti štetu i šta je sa ruševinama. Bilo ko da pokušava da pravi rudnik, nećemo dozvoliti, jer želimo trajnu zabranu eksoploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije – navodi Kokanović koji smatra da država treba da otkupi zemlju od Rio Tinta i proda je građanima. Podvukao je da sutra u Loznici u 14h zakazan protest.

Aleksandar Jovanović Ćuta nije siguran da li je na Rio Tinto stavljena tačka.

– Moramo da sprečimo novi Rio Tinto, jer Srbija nije rudarska zemlja, a ljudi ne veruju više nikome. Bićemo sutra na protestu u Loznici, a blokada ispred Sava centra neće biti – kaže Jovanović koji dodaje da nikome ne treba da padne na pamet da dovodi Rio Tinto.

– Rio Tinto smo isterali svi zajedno, ne znam zašto je Manojlović odustao od blokada, on je dao reč Vučiću. Pripremamo zahtev za zabranu eksploataciji litijuma. Rio Tinto sada je Bio Tinto – zaključio je Jovanović.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je da juče posle sednice Vlade Srbije da je ukinuta vladina uredba o prostornom planu za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine.

Poništeni su i svi pravni akti vezani za poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji, sve dozvole i rešenja, rekla je Brnabić i pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju.

Podeli
Updated: јануар 21, 2022 — 8:29 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *