PRIMAJU PO 20.000 EVRA! Njihove plate možete da sanjate!

Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu Nova.rs.

Rekorder po zaradama među srpskim političarima je fukcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović, čija mesečna primanja prelaze 20.000 evra, a natprosečne plate imaju članovi Odbora direktor NIS-a i čelni ljudi Narodne banke Srbije.

Dušan Bajatović je godinama unazad naplaćeniji srpski političar. Iako na poziciji direktora JP Srbijagas prima 163.337 dinara, zbog brojnih funkcija koje obavlja na njegov račun mesečno legne 2.385.244 dinara. To je čak 40 puta više od iznosa prosečne plate u Srbiji.

Najviša primanja ima kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa, gde zarađuje 1.601.802 dinara, a na ime naknade za posao predsednika NP Podzemnog skladišta Banatski dvor mesečno dobija još 591.419 dinara. Uprkos milionima koji mu ležu na račun, Bajatović se nije odrekao ni skupštinskog paušala od 28.686 dinara, koji dobija svaki poslanik.

Uz sve ovo, Bajatović je u 2017. i 2018. dobio “godišnje nagrade” od preduzeća Podzemno skladište Banatski dvor u iznosu od po 7,1 milion dinara, a pre dve godine Ministarstvo finansija uplatilo mu je 8.546.193 dinara, na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa za PIO, piše nova.rs.

Veoma visoka primanja za srpske standarde imaju članovi Odbora direktora NIS-a, koji su tamo postavljeni kao predstavnici države. Taj posao već šest godina obavlja i Danica Drašković, supruga lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića, koja je inače penzionerka od 1996. godine.

Na funkciji članice Odbora direktora NIS-a Draškovićeva mesečno zarađuje 771.000 dinara, a njena penzija iznosi 40.000 dinara.Ona je prethodno bila i članica Upravnog odbora NIS-a, a kako je objavljeno u njenoj biografiji, radila je na poslovima finansija u banci, na pravno-ekonomskim poslovima u privredi i kao gradski sudija za prekršaje u Beogradu. Vlasnica je izdavačke kuće “Srpska reč”.

U Odbor direktor NIS-a u septembru 2019. udomljen je i Dragutin Matanović, koji je u medijima bio predstavljen kao savetnik predsednika Aleksandra Vučića. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 784.700 dinara, odnosno6.670 evra.

Matanović je za portal nova.rs naveo da je u Odboru direktora NIS-a postavljen kao predstavnik države, a na pitanje da li i dalje savetuje Vučića nije odgovorio.

U njegovoj biografiji, objavljenoj na sajtu NIS-a, nije navedeno da je obavljao bilo koju političku funkciju. U njoj piše da je radio kao elektroničar u Odeljenju razvoja u kompaniji “Lola računari”, gde je bio i direktor.

Funkciju člana Odbora NIS-a obavlja i funkcioner SPS-a Dejan Radenković, i na toj poziciji zarađuje oko 700.000 dinara.

Radenković je i poslanik u Skupštini Srbije, gde prima paušal od 27.000 dinara, a član je i Odbora za praćenje poslova u MTS banci sa nadoknadom od 65.000 dinara.

Visoka primanja od 535.000 dinara ima i Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije. Tabakovićeva je inače zaposlena u Telekomu Srbija kao stručnjak za ekonomske poslove, ali joj je zbog funkcije koju obavlja radni odnos u toj kompaniji u statusu mirovanja, piše nova.rs

Podeli
Updated: 17 јуна, 2020 — 4:06 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *