Pripadnici žandarmerije osuđeni u ponovljenom postupku za prebijanje Andreja Vučića

Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženi da su pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, proglašeni su, u ponovljenom postupku, krivim i osuđeni na uslovne kazne od po 8 meseci, s rokom provere od tri godine.

Krivi su za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu, i osuđeni na uslovne kazne od po 8 meseci, s rokom provere od tri godine, naveo je sud. Kazne su time povećane u odnosu na prethodni postupak.

Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević.

Sudija nije posebno obrazlagala zašto je donela ovakvu presudu i koji su dokazi bili ključni, kaže reporter N1 koji je pratio suđenje. Ističe da je presuda saopštena samo sat vremena nakon što su svi preostali izneli završne reči.

Kako javlja reporter N1, sudija je rekla da je tužilaštvo dokazalo da su vojna lica bila na vojnoj dužnosti, da su se uredno i oni i civili predstavili žandarmima, ali da su ih oni, uprkos tome, sprečili da prođu kroz formaciju koju su pravili. Sudija je utvrdila da su vojni policajci, Vučić i Mali pretučeni, da su trpeli jake bolove, u prilog tome navodeći izveštaj veštaka u kom stoji da su imali po tri do četiri podliva.

Zanimljivo je da je sudija više puta prekidala advokate u toku iznošenja završnih reči i dodeljivala im opomene zbog stvari koje su pričali, a za koje je smatrala da nemaju veze sa samim događajem. Oni su, naime, pokušavali da pokažu da vojna lica nisu bila na vojnoj dužnosti, već da su obavljali privatan posao, ali je sudija u svakoj takvoj situaciji reagovala.

Advokatima je dat produžen rok od 15 dana za podnošenje žalbi, i o tome će odlučivati Apelacioni sud koji više nema pravo na vraćanje postupka osnovnom sudu, već će morati da donese konačnu odluku.

„Da nijedna ličnost, nijedan procesni učesnik nije bio poznat javnosti, da niko tu nikome nije rod, da nije bilo tu svih tih komentara koji su se godinama negativno odražavali i na okrivljene i na njihove porodice, ali i na ovaj sud i tužilaštvo – mislim da bismo imali realno veće šanse da već u prvom stepenu imamo oslobađajuću presudu“, rekao je advokat odbrane Vladimir Vučinić.

Kad je saopšteno da će samo sat vremena posle kraja završne reči objaviti presudu, onda sam pomislio da će presuda biti slična ovoj koja je danas izrečena, kaže advokat Vladimir Domazet.

Ranije danas su preostali advokati i optuženi žandarmi izneli završne reči – a samo sat nakon toga, je izrečena presuda. Tužilaštvo i deo odbrane izneli su završne reči u ponedeljak.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu osudio je žandarme krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, odnosno prebijanja braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa u septembru 2014. godine

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu žandarmima, a sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.

Podeli
Updated: 18 априла, 2019 — 5:17 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *