Procureli dokumenti:  Izmene ZSO su čista Vučićeva izdaja!  

Prištinski Gazeta Ekspres je objavio „skrivani“ novi predlog Zajednice srpskih opština, a u dokumentu je jasno definisano „u skladu sa Ustavom Kosova“. Vučić je „načelno“ prihvatio ovaj sporazum, saopštili su svojevremeno evropski zvaničnici.

Podsećamo, svi učesnici pregovora su postigli dogovor da se o ovom novom predlogu, za koji je jasno da podrazumeva promene koncepta ZSO, i za koji je jasno da postoji Vučićeva spremnost i namera da podlegne pritisku i dozvoli “igranje sa potpisanim sporazumima”, ne govori u javnosti, ali je dokument ipak “procureo” i našao se na portalu Gazeta Ekspresa.

Albanski premijer, Edi Rama, pre par meseci je uputio ovaj predlog Šolcu i Makronu, a sada je isti predmet dijaloga i predstavlja ključni pravac za EU lidere po pitanju Kosova i Metohije.

Svojevremeno, verovali ili ne, Ustavni sud Srbije se proglasio nenadležnim za ocenjivanje ustavnosti Briselskog sporazuma, a da li će opozicija smoći snage da stvar opet stavi na dnevni red i izdejstvuje pravno delovanje nadležnih institucija, teško je proceniti, ali sasvim izvesno je da će se tema novih izmena u vezi ZSO sama po sebi nametnuti kao verovatno glavna tema predstojećih izbora.

Decembar je i blizu i daleko, a kako se razvijaju stvari, i opozicija, ali i Zapad ukoliko to želi, imaju novi adut i instrument u obaranju Vučića sa vlasti.

Struje na Zapadu koje bi želele da uklone Vučića sa vlasti bi lako mogle izmanipulisati ovu temu u svoju korist, prozapadna opozicija će definitivno eksploatisati ovu temu u meri koliko mogu da usklade sa svojim proevropskim percepcijama kosmetskog pitanja, a suverenističke snage su one od kojih realno Vučić treba da strepi. Iz nacionalističkog, tzv. desničarskog bloka će uslediti najveći pritisak u vezi “nove igre Zapada” i njegovog učešća u istoj.

Dokument je nedvosmisleno izdaja, a politika postepenog usvajanja novog predloga ZSO izdajnička. Ustavni sud će verovatno i dalje biti nenadležan.

Dokument novog predloga za ZSO možete preuzeti OVDE

Evo glavnih tačaka novog predloga za ZSO:

Udruženje će imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu.

Angažuje sa centralnim vlastima Kosova na osnovu saradnje, bez zakonodavne moći.

Udruženje održava kontakt sa Srbijom i dobija direktnu pomoć, uključujući finansijsku i materijalnu pomoć bez poreza.

Udruženje će imati sledeće organe:

Skupština Udruženja.

predsednik Udruženja

potpredsednik Udruženja,

Savet Udruženja.

Odbor Udruženja.

Kancelarija za žalbe Udruženja/Zajednice.

Udruženje nadgleda lokalnu privredu, obrazovanje, zdravstvo, planiranje i institucije koje finansira Srbija u oblastima članicama, sa potencijalom za dodatne zadatke dodeljene centrali.

Udruženje će formirati zajedničko administrativno telo sa četiri odeljenja za obavljanje stručnih i administrativnih poslova za opštine članice:

a. Odeljenje za ekonomski razvoj

b. Odeljenje za obrazovanje

c. Odeljenje za zdravstvene usluge

d. Zavod za urbanističko i ruralno planiranje

Komandir policije na severu će biti izabran sa liste koju obezbedi Udruženje.

– Udruženje će osnovati „Odeljenje za povratničke poslove“ kako bi omogućilo povratak svih pojedinaca u njihove domove pre 1999. godine.

Podeli
Updated: новембар 10, 2023 — 3:03 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *