Profesor Ković posle zabrane ulaska u BIH: Neće me sprečiti

Odluka da mi se zabrani ulazak u BIH dolazi nekoliko dana od početka vojne akcije u Ukrajini, a tamošnja dešavanja bila su okidač izlaska najgoreg na scenu – totalitarizma 20. veka gde se kažnjava za delikte mišljenja i ukidanje slobode govora.

Rekao je ovo za portal Insajder.in profesor Miloš Ković komentarišući odluku da mu se zabrani ulazak u BiH, ali ukazujući na fenomen da se u Evropi zabranjuju Dostojevski, Čajkovski, mediji iz Rusije…

“To podseća na ona vremena kada su ljudi hapšeni 1793. godine u Parizu za vreme Jakobinske diktature ili 1930. godine za vreme nacističke diktature plus još jedan faktor, a to je neprijateljstvo prema srpskom narodu i srpskoj istoriji”, istakao je Ković.

Ističe da su i njegovi preci protjerani s prostora današnje BiH 1942. godine.

“To vam je kao period od 1941. godine u Sarajevu kada je bilo dovoljno da ste Srbi i da se nađete van zakona”, istakao je Ković.

Dodao je da je za razloge zabrane ulaska u BiH saznao iz sarajevskih medija.

“Pojavio se jedan jako instruktivan tekst na jednom portalu gde se navodi da propovedam mržnju, raspirujem nacionalističke strasti, da sam bio svedok odbrane generala Mladića… Čini mi se da sam tako dobio detaljno obrazloženje”, kazao je Ković.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da su novije države zabranjivale ulazak istoričarima, piscima, pjevačima zbog “ugrožavanja bezbjednosti”, Ković kaže da u tome vidi sitnu pakost.

“Jer, ne mogu oni stanovnicima Republike Srpske zabraniti da čitaju moje knjige, moje članke, da slušaju muziku iz Srbije… To što ja neću moći doći u Banjaluku, Prijedor, Bijeljinu ili Pale, nije osobito značajno. Imam mnogo načina da se pojavim u Republici Srpskoj i neće uspeti da me spreče da “kvarim” građane Republike Srpske”, zaključio je Ković.

Podeli
Updated: март 15, 2022 — 11:05 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *