Protest „Ekološki ustanak“ zakazan za 10. april u Beogradu

Sa jasnim zahtevima koji se tiču zaštite prirode, šuma i voda u Srbiji i zbog nezadovoljstva građana jer država godinama ignoriše ekološke probleme u zemlji, počevši od izgradnje mini – hidroelektrana, pokret “Odbranimo reke Stare Planine” planira da 10. aprila održi u Beogradu protest “Ekološki ustanak”.

Jedan od lidera pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za Južne vesti da će 10. aprila izaći sa dokumentom koji se naslanja na Ustav Srbije i sve zakone koji regulišu životnu sredinu.

To će biti dokument koji će morati da poštuje ko kod da je na vlasti, ekologija će biti iznad svega. Nemamo ništa protiv da se sklapaju ugovori, ali će morati da se poštuje to što piše u Zakonu i da se prvo razmatra aspekt ekologije i zaštite životne sredine, pa tek onda da se radi i zapošljava – kaže Jovanović za Južne vesti.

Zahtevaće, kaže, momentalno zaustavljane gradilišta mini-hidroelektrana i njihovo brisanje iz prostornog plana Srbije, da se stave van snage akti doneti za vodoizvorište Makiš u Beogradu zato što će grad ostati bez vode, kao i bez “pluća” ako se poseče pola Košutnjaka.

Tražiće i da se ugradi najsavremnija tehnologija za prečišćavanje svega što izlazi iz Bora i Smedereva i otvaranje ugovora sa vlasnikom rudnika jadarita u blizini Loznice Rio Tintom, pa da se vidi šta je po Zakonu, a šta ne.

Povod protesta je i to što Vlada Srbije nije poništila spornu građevinsku dozvolu za MHE u Rakiti.

Postupak poništenja građevinske dozvole za MHE u Rakiti traje od decembra prošle godine. Niko ne sme da se javi po pitanju Rakite, ne javljaju se na telefone, ne reaguju, isto važi i za Ministarstvo ekologije, to sve stoji nerešeno, kao i gomila malih hidroelektrana kojima je istekla dozvola. Ne zna se kakav je status onima koji su u postupku dobijanja dozvola, na desetine mesta je nastavljeno sa gradnjom, zato to mora formalno da se reši i da se prestane sa gradnjom – kaže Jovanović.

Dodaje da dok ljudi na severu zemlje u Zrenjaninu već 17 godina nemaju vodu za piće, na jugu se pijaća voda gura u cevi, a kako kaže, tako se ne voli svoja zemlja i onaj ko je voli nikad joj ne bi uradio to što se ovde radi poslednjih 20 godina.

Ćuta nakon emisije priveden

O tome kako država ne brine o ekologiji, Jovanović je u nedelju, 7. marta, govorio u emisiji “Utisak nedelje”, a nakon toga je, potvrđuje, priveden na informativni razgovor.

Bila je sporna izjava da ćemo blokirati E-75 ako se ne ispune zahtevi. Ne verujem da će do toga da dođe jer će morati da odreaguju pred veliki protest. Mi smo sa svima razgovarali, sa predsednikom, ministrima, ništa nije postignuto. Nismo tu da rušimo vlast, nego da štitimo zemlju i prirodu. Ne znam šta drugo mogu da očekuju kad se narodu truje zemlja – kaže Jovanović.

Podsetimo, u presudi Upravnog suda piše da investitor ipak nije dužan da izvadi cevi iz Rakitske reke. Sud je odlučivao o žalbi investitora na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, kojim mu je naloženo da izvadi cevi u dužini od 350 metara.

Predmet je vraćen u inspektorat na ponovnu analizu.

Podeli
Updated: 13 марта, 2021 — 12:56 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *