Protest ispred CZ: Sloboda za uhapšene

Ispred Centralnog zatvora održan je protest građana nezavodovoljnih zbog, kako tvrde, bespravnog i neopravdanog hapšenja pojedinih demonstarnata tokom protesta prethodnih večeri.

Ispred Centralnog zatvora bilo je nekoliko stotina građana koji su nosili transparente “Hapsite lopove, a ne borce”, “Krovovi, ne kavezi”, “Ne može suzavac da spere vašu brutalnost”, “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”

.Oni su skandirali “Pustite ih sve”, “Pustite ih sve”.

Ispred Centralnog zatvora nalaze se i porodice uhapšenih.

Oni su zahtevali da svi koji su bez osnova uhapšeni budu pušteni, momentalni prestanak policijske represije nad narodom, smenu direktora policije i svih službenika policije koji su koristili prekomernu silu, kao i sudsko procesuiranje istih.

Građanima se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je poručio da je potrebno iskazati solidarnost prema uhapšenima i, kako je naveo, tiranije koju sprovodi režim Aleksandra Vučića.

Lutovac je uputio zahtev da svi koji su uhapšeni do sutra budu oslobođeni.

“Ukoliko se to ne dogodi, biće organizovan novi protest”, rekao je Lutovac, dodajući da su uspeli kada su se borili za oslobađanje Aleksandra Obradovića, uspeće i sada.

Okupljenima se obratio i akademik Dušan Teodorović, čiji je unuk takođe bio žrtva policijskih pendreka. On je poručio da u nijednom priručniku ne piše da policija treba tako da se ponaša prema svojim građanima.

“Ovo je zemlja u kojoj vlada samo jedan čovek, nema tužilaštva, nema sudova, nema skupštine, nema vlade, nema policije. Postoji samo Aleksandar Vučić i svi bespogovorno izvršavaju njegova naređenja”, rekao je Teodorović obraćajući se okupljenima i pripadnicima policije putem megafona.

On je zamolio čuvare, pripadnike policije i Žandarmerije da se apsolutno pridržavaju pravila službe i propisa.

“Nikom nije u interesu stvaranje haosa”, rekao je Teodorović i poručio uhapšenim mladićima koji se nalaze u Centralnom zatvoru: “Izdržite deco”.

Okupljeni su najavili novi protest za sutra u 17 časova ukoliko uhapšeni do tada ne budu pušteni na slobodu.

Podeli
Updated: јул 13, 2020 — 7:51 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *