Protest za vodu u Zrenjaninu: Narod traži DVE LITRE VODE DNEVNO!

U Zrenjaninu je počeo protest za vodu koji organizuju građani i udruženje Zrak. Jedini zahtev je da Zrenjaninci dobiju vodu za piće, rekao je Bekim Rukeci, aktivista Zraka.

On je objasnio da građane ne zanimaju prepucavanja vlasti i vlasnika Fabrike vide.

– Mi u to političko blato ne ulazimo. Tražimo od vlasti dve litre vode dnevno za svakog stanovnika, dok problem ne reše sa vodosnabdevanjem – rekao je Bekim Rukeci.

Okupljanje građana za protest je ispred hale sportiva u Karađorđevom parku, odakle je kolona motora i vozila trubeći krenula u protestnu vožnju gradom.

Na vozilima su transparenti „Hoćemo vodu !“. Organizatori najavljuju da će nastaviti sa protestom.

Pre nekoliko dana gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je novinarima da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja.

Ugovor sa investitorima – Grupom Zilio potpisan je 2015. godine, u nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.

Fabrika vode prekinula je rad zbog eksplozije koja se dogodila krajem prošle godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće Vodovod i kanalizacija.

Iz Fabrike su zatim ukazivali da su otklonili posledice i nedostatke ali da ih Vodovod sabotira.

U junu ove godine saopštili da su spremni da rade i ispunjavaju obaveze iz ugovora i da pomognu gradu da se svi delovi sistema vodosnabdevanja unaprede i poprave, ali da za to nedostaje dobra volja gradskih vlasti.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće zbog nedozvoljene količine arsena pa Zrenjaninci od 2004. godine piju flaširanu vodu.

Zrenjaninci su i ranije organizovali proteste, a pamte niz bezuspešnih rešenja i obećanja da će imati zdravu vodu za piće.

Podeli
Updated: август 1, 2021 — 2:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *