Prve kontrasankcije Rusije prave veliku štetu Zapadu

Prošla su tri dana, a negativne posledice po Zapad samo po jednom pitanju, odbijanju Rusije da isplati dividende zapadnim investitorima, mogle bi da iznose 29 milijardi dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je 4. marta 2022. godine, odgovarajući na pitanje kakve će sankcije Rusiji uvesti EU sutra, rekao:

„Razumem da su nove sankcije važne za vas. Za mene je važnija primena jučerašnjih sankcija. Ali razmišljamo o novom paketu. Na primer, možemo povećati broj ruskih banaka koje su isključene sa SVIFT-a, iako još uvek nismo doneli odluke o određenim bankama. Možemo da produbimo finansijske sankcije. Ali molim vas zastanite na trenutak i razmislite o posledicama onoga što smo do sada već uradili.

Danas je Rusija kasnila sa nekim dugovima u rubljama i ne isplaćuje dividende zapadnim investitorima – u iznosu od 29 milijardi dolara. Ovo je važna posledica – trenutna, za manje od tri dana. Odluka o zamrzavanju rezervi ruskih banaka imaće brojne posledice.

Tako su prošla tri dana, a negativne posledice po Zapad samo po jednom pitanju, odbijanju da se isplate dividende zapadnim investitorima, mogle bi da iznose 29 milijardi dolara.

Istovremeno, govorimo o prvim kontrasankcijama Rusije, sveobuhvatan odgovor na prohibitivni sankcioni pritisak na Rusiju je još u razvoju.

Očigledno je da će sveobuhvatan odgovor Rusije na sankcije Zapada biti pragmatičan, tako da ne utiče mnogo na ruske interese.

Što se tiče odnosa prema sankcijama uopšte, ruski predsednik Vladimir Putin je veoma dobro govorio o ovoj temi još 3. oktobra 2018. na plenarnom sastanku Ruske energetske nedelje:

„Ponekad pomislim da bi za nas bilo dobro da oni koji žele uvesti sankcije, uvedu sve sankcije koje se mogu izreći i koje postoje, i to što je pre moguće. To bi nam dalo odrešene ruke da zaštitimo naše nacionalne interese onim sredstvima koja smatramo najefikasnijim za nas.”

Podsećamo da je Rusija ovih dana zaustavila kao najveći dobavljać veštačkih đubriva Evropi, izvoz istih u EU prvenstveno.

Takođe, Rusija je kao najveći proizvođač pšenice na svetu takođe zaustavila izvoz u Evropu.

Očigledno, posledica ovih kontramera Rusije biće alarmantna nestašica hrane u Evropi kao i enormno povećanje cena hrane.

Podeli
Updated: март 13, 2022 — 9:20 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *