Psiholozi o Vučiću: Priča o nestašici da bi anestezirao narod pred inflacioni udar

Nismo dočekali ni leto, a predsednik nas već priprema za zimu. Najtežu, kaže, u poslednjih 70 godina. Upozorava da neće biti dovoljno hrane, struje, nafte i gasa. Da li je u pitanju racionlano upozoravanja na nadolazeću krizu, ili iracionalno zastrašivanje građana?

Kada pogelda na beogradske ulice, predsednik Srbije vidi bezbrižne građane. Jer građani, tvrdi predsednik, ne vide ono što vidi on. Pa ih danima upozorava na nadolazeću oluju.

„Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom? Da. Leto će brzo proći a onda nam sledi možda najteže vreme od 1944“, rekao je predsednik Srbije.

N1: Strahujete li od krize?

„Ne, ne, nema straha“.

N1: Kako ne, jel čujete svakodnevna upozorenja da će biti gore?

„Biće svašta ali ja mislim da smo mi prilagodljiv narod i da ćemo moći da izađemo na kraj sa svakom krizom“.

„Da, biće žestoka kriza, ali ona Pašićeva deviza – propasti nećemo. Ovaj narod je preturio mnogo toga, preturiće i ovo“, rekli su nam građani.

Za početak, mora da preturi to što je, u izjavama predsednika, od najbrže rastuće evropske ekonomije, Srbija postala potpuno ugrožena zemlja.

„Za 24 sata menjate retoriku i sad odjednom ta najbogatija zemlja sa najboljim ekonomskim razvojem postaje zemlja koja je potpuno ugrožena. To je jeziva poruka“, smatra psiholog Žarko Korać.

„Živimo u užasnom trenutku. Biće uvek dovoljno struje, biće uvek dovoljno nafte, biće uvek dovoljno gasa. Teško. Hrane neće biti dovoljno“, rekao je Vučić.

„To su krajnje destruktivne poruke koje proističu iz onoga što on oseća, a to je strah. Ne usuđuje se da uvede sankcije. On svoju frustraciju i svoje strahove sada prenosi na celo stanovništvo. To je jednostavno nedozvoljeno“, navodi Korać.

Psiholog Goran Tomin u tome vidi staretgiju paralisanja mišljenja i skretanja pažnje.

„Pitam se da li je slučajno preklapanje između ove vrste zastrašivanja i dojave o bombama. Dve pojave koje imaju isti efekat, a to je zastrašivanje i paraliza. Kada se bojimo za spostveni život, da li ćemo imati šta da jedemo da li ćemo sedeti u jaknama ili ćemo poginuti, onda ne možemo da mislimo o nekim drugim temama i meni se čini da je to upravo cilj ovakve kampanje“, kaže Tomin.

Žarko Korać veruje da efekte zastrašivanja nije teško prognozirati.

„Ti plašiš građane i građani će pokušati da se ponašaju racionalno. Kada kažem racionalno – počeće da gomilaju hranu. Biće navala, na ugalj na drva“, kaže Korać.

„Mi kada se uplašimo zaista možemo da se ponašamo iracionalno. Šta bi bio neki savet – da se setimo da ovo nije prvi put, da se ovo kao taktika vrlo često primenjuje i da na taj način pokušamo da spustimo anksioznost i uključimo misaoni proces“, kaže Tomin.

Beograđani sa kojima smo razgovarli tvrde da nisu podlegli panici.

„Malo se više vodi računa kako se troši novac, ali u principu nema nekih većih promena“.

Pa da vam kažem, ne pravim ratne rezerve. Kakve su vam misli, takav vam je život. Treba i ova vlast gore i svi da budemo pozitivniji“.

Podeli
Updated: мај 20, 2022 — 6:36 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Trebamo AV da preživimo ako njega svarimo ova zima će nam biti topla!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *