Putin šalje vojsku u Donjeck i Lugansk

Ukazom o priznavanju nezavisnosti separatističkih Donjecke i Luganjske Narodne Republike, predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju DNR i LNR zarad „održavanja mira“, stoji u tekstu ukaza objavljenom na portalu pravnih dokumenata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokument kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih teritorija Lugansk i Donjeck.

„Ocenio sam neophodnim da se donese odluka koja je dugo sazrevala – da se odmah prizna nezavisnost Narodne Republike Donjecka i Narodne Republike Luganjska“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

Ovakva Putinova odluka naišla je na oštre osude svetskih zvaničnika, predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na ciljane evropske sankcije Rusiji i zatražio sednicu Saveta bezbednosti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sazvao je Savet za nacionalnu bezbednost i razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajednom.

Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Zelenskim potvrdio „posvećenost Sjedinjenih Država“ poštovanju „teritorijalnog integriteta Ukrajine“, objavila je Bela kuća.

Podeli
Updated: фебруар 22, 2022 — 9:13 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *