Putin: Završena je globalna politička i ekonomska dominacija Zapada

Ruski predsednik kaže da se ruši „mit o zapadnoj državi blagostanja, o takozvanoj zlatnoj milijardi”.- Zapad je slao oružje i plaćenike, gurnuo Ukrajinu u krvoproliće.-„Imamo dovoljno rezervi, centralna banka ne mora da štampa novac, kaže Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da najnoviji niz sankcija bez presedana, koje su SAD i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajini, označava kraj jedne ere.

„Od sada će Zapad da gubi svoju „globalnu dominaciju“ i politički i ekonomski, izjavio je Vladimir Putin.

Šef ruske države je rekao da se ruši „mit o zapadnoj socijalnoj državi, o takozvanoj zlatnoj milijardi”.

Osim toga, „cela planeta mora da plati cenu ambicije Zapada i njegove pokušaje da po svaku cenu zadrži svoju nestajuću dominaciju“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je predvideo nestašicu hrane širom sveta jer su zapadne sankcije Rusiji negativno uticale na celokupnu globalnu ekonomiju.

Komentarišući odluku nekoliko zapadnih sila da zamrznu sredstva ruske centralne banke, Putin je napominje da bi to samo poslužilo za nepopravljivo podrivanje poverenja u te nacije i nateralo druge zemlje da dvaput razmisle pre nego što stave svoje rezerve daju tim zemljama na čuvanje.

Prema rečima ruskog predsednika, Zapad je „jednostavno ukrao“ skoro polovinu imovine Moskve .

Putin je potvrdio da RF ne planira da nacionalizuje stranu imovinu kao odgovor na zaplenu ruske imovine u inostranstvu.

„Za razliku od zapadnih zemalja, mi ćemo poštovati imovinska prava”, rekao je Putin i dodao da je zaplena imovine ruskih građana u inostranstvu, kao i imovine ruskih kompanija, lekcija za ruske privrednike u zemlji, prenosi Raša Tudej.

Prema njegovim rečima, „ništa nije pouzdanije od investiranja kod kuće”.

„Trebalo bi da smo svesni da će u bilo kakvom razvoju događaja uslediti novi paket sankcija i ograničenja protiv nas”, upozorio je predsednik Putin.

Neuspešan ekonomski blickrig Zapada protiv Rusije

MOSKVA – Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas da Zapad nije uspeo da sprovede „ekonomski blickrig” protiv Rusije.

Govoreći o sankcijama Zapada uvedenim RF, Putin je ocenio da je cilj tih mera „da se pogorša život miliona ljudi i da se zada težak udarac ruskoj ekonomiji”, preneo je AP.

„Moramo da znamo da bi novi set sankcija i restrikcija protiv nas usledili u svakom slučaju. To želim da naglasim. Naša vojna operacija u Ukrajini je samo izgovor za sledeći paket sankcija”, rekao je Putin na današnjem sastanku vlade RF i osudio sankcije Zapada koje je opisao kao „agresiju i rat ekonomskim, političkim i informacionim sredstvima protiv RF”.

Ruski predsednik je rekao da se operacija u Ukrajini odvija „uspešno i u strogom skladu sa unapred usvojenim planovima”.

Putin: Zapad slao oružje i plaćenike, gurnuo Ukrajinu u krvoproliće

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su nameravale da krenu u rat, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je dodao da su zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike.

Na savetovanju o merama podrške regionima on je govorio o razlozima za pokretanje specijalne operacije u Ukrajini i naglasio da je Kijev sabotirao rešavanje krize mirnim putem.

„Operacija ide po planu. Taktika Ministarstva odbrane pokazala se kao potpuno opravdana. Čini se sve kako bi se izbegle žrtve među civilima “, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je vlastima u Kijevu različitim kanalima upućen predlog da povuku vojsku iz Donbasa, ali da oni to nisu hteli.

Ruski predsednik je rekao da pojava ruskih snaga na prilazima Kijevu nema nikakve veze sa namerom da se okupira Ukrajina.

Putin je ukazao i da bi režim u Ukrajini u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija.

Imamo dovoljno rezervi, centralna banka ne mora da štampa novac

MOSKVA – Centralna banka Rusije ne mora da štampa novac i zemlja ima dovoljno finansijskih sredstava da se bori sa aktuelnim izazovima, poručio je danas predsednik Vladimir Putin.

„Naša privreda i posao imaju sve neophodne resurse da ispunimo sve postavljene ciljeve, izazovi treba da nas samo mobilišu”, rekao je ruski predsednik, prenosi agencija Rojters.

Putin je dodao da će se ruska ekonomija prilagoditi novoj realnosti koju su pokrenule sankcije Zapada Moskvi.

Takođe je naredio povećanje finansiranja u oblasti infrastrukture, rekao da će vladi biti potrebne strukturne promene u privredi i obećao više podrške porodicama sa decom, kao i povećanje socijalnih davanja.

Podeli
Updated: март 16, 2022 — 9:01 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *