Radnici poštanskog centra u Zemunu OBUSTAVILI RAD

Radnici Pošte Srbija u glavnom distributivnom centru u Zemunu obustavili su rad danas oko 17 časova jer niko od rukovodilaca nije odgovorio na njihovo pitanje da li će im biti povećane plate i koliko će im biti isplaćeno iz dobiti preduzeća.

Radnici su trenutno u krugu centra, gde čekaju direktorku Miru Petrović da dođe. Tokom večeri, sa njima je razgovarao izvršni direktor Goran Đerić, koji je tražio da radnici nastave sa radom, a da će do 15. aprila menadžment pokušati da nađe način za povećanje zarada. Međutim, oni su odbili i traže da dođe direktorka.

Podsetimo, kako je „Blic“ pisao, radnici su ogorčeni rasipništvom rukovodstva firme na klime i automobile, dok, kako tvrde, za povećanje plata nema novca. Upravo zato, oni su dali su rukovodstvu rok do danas da im se obrati sa konkretnom oko povećanja plate, ali budući da im se niko nije obratio, oni su danas popodne obustavili rad i to u glavnom poštanskom centru, koji je žila kucavica poštanskog sistema i čiji prestanak rada može predstavljati totalni kolaps.

Loading...

Nabavka klima i automobila

Inače, grupa radnika ovog javnog preduzeća obratila se „Blicu“ tvrdeći da se novac rasipa na razne stvari, a da se plate, koje su među najnižima u Srbiji, ne povećavaju. Tako je pored kupovine 46 novih luksuznih automobila, Mira Petrović izdvojila i 17,6 miliona dinara za nabavku 269 klima-uređaja.

Tender za rashlađivanje je raspisan usred zime, odnosno 18. decembra 2018, a na njega se, kao i u većini slučajeva u ovom preduzeću, javio samo jedan ponuđač – firma „Steelsoft“, koja je i dobila posao.

Tako se, pored automobila za rukovodioce plaćenih 95 miliona dinara, za koje je na tenderu pobedila „Auto Čačak“ našlo para i za klima-uređaje, od kojih svaki u proseku vredi 65.500 dinara.

Upravo ta cena, kod grupe radnika koji su se obratili „Blicu“, budi sumnju da je reč o preplaćenom poslu i da je rukovodstvo kompanije i na ovoj javnoj nabavci oštetilo blizu 15.000 zaposlenih. Oni smatraju da je krajnje neprimereno da se raspisuju nabavke koje imaju karakter luksuza, dok velika većina radnika prima bedne zarade od kojih jedva sastavlja kraj.

Radnici su naveli da je upravo ovakvo ponašanje rukovodstva i jedan od povoda da se prekida rad u pojedinim radnim jedinicama i najavljuje štrajk ako im se materijalni status ne poboljša.

– Neprimereno je da 11.500 ljudi, koji imaju srednju stručnu spremu, prima između 32.000 i 39.000 dinara, a još neprimerenije je da je to niže nego pre šest godina. Za njih nema para za povećanje plate, ali i za isplatu zarada iz dobiti kompanije, ali zato ima milion evra za kupovinu automobila za šefove.

Podeli
Updated: 23 марта, 2019 — 8:51 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Po onom Zakonu o privremenom uređenju plata i penzija (u narodu poznatiji kao naprednjačka pljačka) čak i da hoće da poveća plate, čak i da ima novca u budžetu Pošte, to nije moguće izvesti. Zato, nije prava adresa Mira Petrović već vlada (i naravno predsednik svih mesnih zajednica, predsednik svake opštine, gradonačelnik svakog grada). Apsurd ovog zakona je dosegao neslućene srazmere kada je usled povećanja minimalne zarade došlo do toga da u pojedinim mesecima (pošto se minimalna zarada računa po radnim danima i satima) po ovom protivustavnom zakonu umanjuje čak i minimalna zarada!? E sada kolege poštari, pošto su vam zarade blizu minimalne, a po zakonu poslodavac ne može da vam isplati manje od minimalne zarade čak i ako ste na bolovanju, krenite u tzv. „beli štrajk“ pa ćete i dalje dobijati crkavicu, ali bar nećete raditi u raspalom preduzeću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.