Radojičiću su 72 mrtva lekara NEKOLIKO GUBITAKA (VIDEO)

Nekoliko gubitaka. Tako gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić govori o smrti 72 lekara u Srbiji. Za njega je tih 72 kovčega prekrivenih belim mantilima – nekoliko. Iako svakog dana po broju lekara preminulih od korona virusa probijamo sve crne rekorde u regionu.

 Iako vlast ćuti i niko ne objašnjava zašto nam zdravstveni radnici u tolikom broju umiru, da li imaju dovoljno opreme, da li je ona adekvatna, je li im organizam istrošen od prekomernih smena, nedostatka ljudi, manjka snage, loše podrške… Iza njih su ostale unesrećene porodice, supružnici, deca, roditelji, pa čak i bake, kao što je ona koja je odgajila nedavno preminulog doktora Nenada Maksimovića, anesteziologa starog 37 godina za kojim je plakalo pola Srbije. To nije nekoliko, doktore Radojičiću, to je previše…

 Gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva, gradonačelnik Beograda informisao je građane o raščišćavanju snega i radu nadležnih službi.

Odgovarajući na pitanje novinara da kao lekar prokomentariše situaciju sa korona virusom, kao i mere koje su na snazi, Radojičić je rekao:

“Moje mišljenje je, s obzirom da je i stav evropskih zemalja da do 31. januara ne dođe do značajnijeg popuštanja. Mislim da su u ovom trenutku ove mere koje se primenjuju adekvatne i ja nisam ni za pojačavanje niti za popuštanje u ovom trenutku. Mislim da je vrlo važno i značajno ovaj momenat vakcinacije, pre svega, zdravstvenih radnika, to se realizuje u potpunosti. Ja sam vrlo zabrinut zbog iscrpljenosti. Zdravstveni radnici su vrlo iscrpljeni unazad ovih 10 meseci. Vrlo sam tužan i zbog tih nekoliko gubitaka naših lekara”, rekao je Radojičić u jutarnjem programu na televiziji Prva.

72 nije nekoliko

U prilog tome koliko je situacija zapravo ozbiljna govori to da gotovo svakog dana mediji izveštavaju o smrti nekog lekara. Na tom spisku, trenutno su 72 imena vrhunskih stručnjaka, bez kojih je Srbija ostala.

Po broju umrlih zdravstvenih radnika beležimo crne rekorde u regionu, ipak, niko od nadležnih i dalje nije objasnio zašto se to dešava.

Smrt mladog anesteziologa Nenada Maksimovića posebno je potresla javnost. Reč je o čoveku koji je mesece proveo na prvoj borbenoj liniji. Nakon nekoliko nedelja borbe izgubio je bitku sa ovom bolešću, a od mladog lekara, velikog humaniste i stručnjaka na društvenim mrežama danima su se opraštali brojni prijatelji i kolege.

Iza njega je ostala baka koja ga je odgajila, a danima unazad traje akcija prikupljanja pomoći za nju, jer je smrću unuka ostala gotovo bez ičega.

Sindikat lekara i farmaceuta i njihova članica Glavnog odbora doktorka Gorica Đokić redovno podsećaju na kolege koje su preminule od korone. Objave se nižu gotovo svakodnevno.

Zašto su žrtvovani?

Čija je to greška? Odgovornost? To je nedavno upitala epidemiolog dr Ivana Prokić, članica Udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”.

“Zašto su žrtvovani? Jer im je to posao!? To je posledica neaktivnosti KŠ i neorganizovanosti zdravstvenog sistema. To je moglo biti prevenirano. Da li će KŠ nešto preduzeti?”, rekla je Prokić u svom otvorenom pismu.

“Zaista mi je teško da poverujem da je toliki broj kolega preminuo od kovida, a kamoli da pokušam da objasnim zašto se to dogodilo, rekao je nedavno za Nova.rs doktor Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC u Splitu.

Iako najveća regionalna bolnica sa 3.200 zaposlenih, koja “pokriva” skoro pola miliona građana te je ujedno i najveći kovid centar u Dalmaciji, KBC Split nije izgubio nijednog lekara tokom epidemije.

“Bilo nas je puno zaraženih i lekara i drugog osoblja, ali sa sigurnošću mogu reći da nijedan lekar u Splitu nije preminuo”, kaže dr Ivić, napominjući da je šokiran brojem preminulih kolega u Srbiji, posebno jer broj preminulih lekara u celoj Hrvatskoj ne prelazi jednocifren broj, od koji većina nije ni radila u kovid sistemu”, rekao je Ivić.

Podeli
Updated: 11 јануара, 2021 — 8:01 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *